Sponsor weg om tennisrel

De Europese editie van de economische krant Wall Street Journal stopt als sponsor van het tennistoernooi voor vrouwen in Dubai. Het bedrijf heeft het besluit genomen vanwege de affaire rond de Israëlische tennisster Shahar Peer. Zij kreeg van de autoriteiten in de Verenigde Arabische Emiraten geen visum om aan het evenement mee te doen.

„De Wall Street Journal staat voor vrijheid van de markt en vrijheid voor het individu”, aldus een verklaring van de krant. „Daarom beëindigen we het sponsorschap.” De bond van proftennissters WTA overweegt Dubai het toernooi af te nemen.

Volgens de organisatoren van het tennistoernooi van Dubai was de weigering om de Israëlische tennisster Shahar Peer toe te laten tot de Verenigde Arabische Emiraten ingegeven door veiligheidsredenen. „Het toernooi respecteert Shahar Peer en begrijpt haar teleurstelling”, zei toernooidirecteur Salah Tahlak gisteren. „We maakten ons zorgen over haar welzijn en over het protest dat haar aanwezigheid zou kunnen uitlokken.”

Peer sprak zich eerder deze week uit voor een scheiding van sport en politiek. „Er mag geen plaats zijn voor politiek of discriminatie in tennis of andere sporten”, aldus de 21-jarige tennisster in een verklaring. „Ik heb er vertrouwen in dat de WTA dit soort onrecht in de toekomst kan uitbannen.” (ANP, Reuters)