Spaanse rechters staken

Voor het eerst in de Spaanse geschiedenis is vandaag een rechtbankstaking uitgeroepen door twee van de vier organisaties van rechters die het land kent. Alleen huwelijken, overlijdensactes en snelrecht in ernstige zaken werden vandaag in behandeling genomen door een groot deel van de rechters.

Volgens de actieleiding legde zeker een derde van 4.400 rechters het werk neer. Zij eisen van de regering een drastische reorganisatie en een vervanging van het sterk verouderde automatiseringssysteem. Daarmee zouden de grote vertragingen in de afhandeling van rechtzaken tegengegaan moeten worden.

Aanleiding voor de staking is de kritiek die de regering vorig jaar uitte op de rechterlijke macht in de zaak rond de vermoorde peuter Mari Luz. De verdachte van de moord bleek een man die eerder was veroordeeld voor zedendelicten, maar die op vrije voeten was doordat de behandelend rechter had verzuimd de uitvoering van de straf te controleren. De regering laakte dat de toezichthoudende rechterlijke raad de betrokken magistraat slechts een boete van 1.500 euro heeft opgelegd.

Naar aanleiding van de staking drong de conservatieve oppositiepartij Partido Popular vanochtend aan op het aftreden van minister Bermejo van Justitie. De oppositie beschuldigt de minister ook van een complot met onderzoeksrechter Garzón in het lopende onderzoek naar fraude binnen de Partido Popular.

De regering-Zapatero wijst de eisen van de stakers van de hand. Volgens haar is de laatste jaren extra in het rechtsapparaat geïnvesteerd. Volgens de rechters zijn die inspanningen ver onder de maat.