Soedanese regering tekent akkoord met rebellen Darfur

rotterdam. De Soedanese regering en de belangrijkste rebellengroep in Darfur, de JEM, hebben gisteren een intentieverklaring getekend. In de verklaring staan verschillende maatregelen als inleiding op latere vredesonderhandelingen. Soedan en de JEM zijn onder andere overeengekomen gevangenen uit te wisselen. Het is twijfelachtig of het akkoord uiteindelijk tot vrede zal leiden. De rebellen zijn versplinterd en andere groepen weigeren met de regering te praten. De oorlog heeft sinds 2003 naar schatting zeker 200.000 mensen het leven gekost. Vorige week begonnen de gesprekken. De JEM, een moslimfundamentalistische organisatie, eist stopzetting van bombardementen in Darfur op wat volgens de JEM civiele gebieden zijn. Ook eist ze dat de humanitaire hulp aan de miljoenen ontheemden in het gebied niet wordt gehinderd. Hulpwerkers lopen nu tegen allerlei problemen op.