'Reader's Digest' van de internationale pers

Natuurlijk zouden we onszelf graag willen definiëren als goed geïnformeerde burgers, die naast televisie, radio en internet ook drie dagbladen en vier weekbladen lezen. Maar het wordt wel wat veel om dan ook nog eens Time, de Neue Zürcher Zeitung, Le Point, The Times, The New York Times, Der Spiegel en New Scientist in de gaten te houden.

Wie lijdt aan schuldgevoel door informatiestress kan zijn internationale leemtes sinds vorige week een beetje laten opvullen door de site welingelichtekringen.nl. De formule herinnert aan hoe ooit Reader’s Digest is begonnen: met het verzamelen en herdrukken van leerzame artikelen voor een breed publiek, dat geen tijd heeft of niet in staat is om alle oorspronkelijke bronnen permanent op belangwekkends te scannen.

Het worldwideweb maakt de nieuwsbewaking relatief eenvoudiger, maar de enorme toename van de beschikbaarheid van informatie levert ook nieuwe complicaties op. Twee ex-hoofdredacteuren (Gerard Driehuis en Henk Steenhuis) en een voormalige adjunct (Thieu Vaessen) van HP/De Tijd lijken nu een dagtaak te maken van het voor ons selecteren van lezenswaardige artikelen uit internationale kranten, tijdschriften en websites. Hun eigen voorkeur is niet zo bekrompen conservatief als die van het blad dat in Nederland Het Beste werd genoemd, maar natuurlijk ook niet helemaal neutraal.

De formule van welingelichtekringen.nl, vernoemd naar een roemrucht journalistenpanel dat de VPRO-radio decennia lang uitzond, is simpel. In hoog tempo verschijnen Nederlandstalige uittreksels van aanbevolen artikelen op de site, met een verwijzing naar de bron. Het valt aan te bevelen om die ook aan te klikken, al was het maar om de geplunderde media te belonen met een pageview op hun teller. Bovendien zijn de echte artikelen per definitie informatiever en genuanceerder dan de samenvattingen.

De bezwaren tegen de formule liggen voor de hand: je kunt het knippen en plakken uiteraard parasitair en ongeïnspireerd noemen. Maar ik ben er best blij mee dat iemand de poortwachtersfunctie zo consciëntieus voor mij vervult. Voor wat het waard is lees ik dat USA Today meent Osama bin Laden te hebben gelokaliseerd, dat de redactie van The New York Times bezorgd is over het aanzienlijke belang dat de Mexicaanse mediabaron Carlos Slim Helú (bijgenaamd Mr. Slim) in hun krant heeft verworven en hoe het volgens Psychology Today met Ayaan Hirsi Ali gaat. Binnenlands nieuws wordt alom hergebruikt, buitenlandse persoverzichten zijn steeds zeldzamer. Ik heb meer baat bij deze site dan bij de nieuwe opinie-initiatieven pluspost.nl en dedagelijksestandaard.nl.

    • Hans Beerekamp