OM wil levenslang voor moord Bonaire

Voor een rechtbank op Bonaire heeft het Openbaar Ministerie (OM) levenslange gevangenisstraf geëist tegen Ryan P. (27), die heeft bekend de Nederlandse Marlies van der Kouwe (24) te hebben gewurgd. P. wordt gekwalificeerde doodslag ten laste gelegd. Volgens het OM is P. een gewetenloze en op seks gefixeerde man, die Van der Kouwe in 2008 heeft vermoord om ontvoering, verkrachting en diefstal te maskeren.

P. zou Van der Kouwe volgens het OM met voorbedachten rade hebben opgewacht om haar te misbruiken. Het idee haar te vermoorden zou later zijn ontstaan. P. werd twee keer eerder veroordeeld voor verkrachting, kort voor de moord op Van der Kouwe werd hij ontslagen uit de Curaçaose Bon Futuro-gevangenis.

Via forensisch onderzoek is verkrachting niet te bewijzen. Een doodsoorzaak is niet vast te stellen. Van Van der Kouwes lichaam zijn alleen skeletdelen teruggevonden. De apothekersassistente uit Leusden werd op 21 september rond 2 uur in de ochtend na een avondje uit van haar fiets gesleurd en tegen de grond gewerkt. Volgens het OM heeft P. daarna circa drie uur „over Marlies kunnen beschikken”. Op 17 oktober werd het lichaam, dat P. had willen verbranden en dat een maand aan tropische temperatuur blootgesteld was, gevonden.

Voor het OM is P. „een recidivegevaarlijke en antisociale psychopaat”. P.’s advocaat, Marga Domingo, vroeg wegens gebrek aan bewijs om vrijspraak voor moord en gekwalificeerde doodslag. P. heeft verklaard dat de moord op Van der Kouwe een uit de hand gelopen poging tot beroving van haar tas betrof. Tijdens de zitting, waarvoor grote belangstelling van de media bestond, gaf hij toe verkeerd te hebben gehandeld en de schuld bij zichzelf te leggen.