Olieakkoord Rusland en China

De Chinese staatsbank China Development Bank leent 25 miljard dollar (20 miljard euro) aan de Russische oliemaatschappijen Rosneft en Transneft. In ruil daarvoor krijgt China de komende twintig jaar olie van de twee bedrijven. Het is de tot op heden grootste overeenkomst op het gebied van energie tussen de twee landen.

Rosneft krijgt 15 miljard dollar van de Chinese bank, Transneft 10 miljard. De olieconcerns hebben hun inkomsten het afgelopen half jaar sterk zien teruglopen door de ingezakte olieprijzen. De kredietcrisis maakt het bovendien lastig om aan geld te komen voor nieuwe projecten.

De Russische oliemaatschappijen zullen de Chinese kapitaalinjectie onder meer gebruiken om een oliepijpleiding te leggen vanaf nieuwe olievelden in Oost-Siberië naar het plaatsje Skovorodino, zeventig kilometer ten noorden van de Russisch-Chinese grens. China en Rusland onderhandelen al bijna tien jaar over deze pijpleiding.

De vraag naar olie groeit hard in China. Het land importeert nu de helft van zijn olie uit het Midden-Oosten, maar het wil die afhankelijkheid niet verder laten groeien. Daarom probeert de Chinese staat overeenkomsten te sluiten met olierijke Afrikaanse landen, Kazachstan, en ook Rusland. Maar de Russen zouden een overeenkomst met de Chinezen tot nu toe hebben tegen gehouden omdat ze niet te veel Chinese invloed in hun achtertuin willen. Door de kredietcrisis, en de verslechterende financiële situatie van het land, stemmen ze nu toch in met het aanleggen van de Oost-Siberische pijpleiding. Als de leiding klaar is zullen Rosneft en Transneft China 300.000 vaten olie per dag leveren. Dat is 10 procent van de totale hoeveelheid olie die China op dit moment importeert.

De Chinese lening van 25 miljard dollar komt een week nadat het Chinese mijnbouwconcern Chinalco aankondigde 20 miljard dollar te willen investeren in de Brits-Australische mijnbouwer Rio Tinto. Daarnaast deed het Chinese metaalbedrijf China Minmetals afgelopen maandag een bod van 1,7 miljard dollar op de Australische branchegenoot OZ Minerals.

Parlementariërs in Australië vrezen dat China hiermee te veel invloed krijgt op de Australische grondstoffenbedrijven, en hebben er bij de regering op aangedrongen de regels voor internationale overnames aan te passen. Nu hoeft alleen het ministerie van Financiën zich daarover uit te spreken. Het parlement wil ook beschikkingsrecht.