Nokia N86 en N97 met OVI Store

Langzaam maar zeker verandert Nokia van een telefoonfabrikant in een software- en internetbedrijf. Met de introductie van de OVI Store maakt het Finse bedrijf een belangrijke stap om diensten aan de beller aan te bieden. De OVI Store zal pas geleverd worden op de N97, Nokia’s nieuwe topmodel. Dat toestel heeft een homescherm waarop allerlei

Nokia N86

Nokia N86Nokia N86

Langzaam maar zeker verandert Nokia van een telefoonfabrikant in een software- en internetbedrijf. Met de introductie van de OVI Store maakt het Finse bedrijf een belangrijke stap om diensten aan de beller aan te bieden. De OVI Store zal pas geleverd worden op de N97, Nokia’s nieuwe topmodel. Dat toestel heeft een homescherm waarop allerlei externe diensten zoals Facebook automatisch geupdate worden.

Maar eerst nog even vergapen aan de gadgets op de Nokia-stand. De N97, met aanraakbesturing  en een uitschuifbaar toetsenbord is nog niet helemaal productierijp; de prototypes die op de stand van Nokia liggen ,werken nog met een voorlopige software. De verschijningsdatum van deze concurrent voor de iPhone en Google Androïds G1 zal juni zijn, belooft Nokia.

Een ander nieuw toestel dat Nokia aankondigde is de N86, een toestel dat - enigszins verwarrend - de opvolger is van de N95 en N96.  Om het nog ingewikkelder te maken heeft Nokia de prototypes voorzien van een N85-aanduiding. De N86 is verkrijgbaar in wit en zwart en heeft krasvrij scherm (geen touchscreen) en een metalen rand. Prijs: 375 euro. Het toestel voelt degelijker aan dan de vorige generatie, maar het meest opvallend is de 8 megapixel camera en de Carl Zeiss lens, waarmee Nokia probeert high-end fotomobieltjes van Sony Ericsson, LG en Samsung de loef af te steken. De foto boven is gemaakt van een N86, met een N86. Nokia toonde andere foto’s die er erg goed uitzagen. Zelfs al waren ze in het donker, met flits geschoten en tot A3-formaat vergroot.

Andere nieuwe toestellen in de Nokia serie: de E75 en de E55. Vooral de E75 (al eerder uitgelekt) ziet er aardig uit, een klein en plat toestel met uitschuifbaar toetsenbord. Het zou zomaar een handzame vervanger kunnen zijn voor de groter Communicator-serie.

    • Marc Hijink