Napolitano in het verzet?

Elsbeth Etty heeft gelijk in haar woede over de schandelijke inmenging van de katholieke kerk in de Italiaanse politiek (Opiniepagina, 10 februari). En ook in haar waardering van de rol van de ”onkreukbare democraat” Giorgio Napolitano. Maar zij meldt ook dat de president een voormalig verzetsstrijder zou zijn en dat is wat te veel van het goede. Napolitano, geboren in 1925, is in 1945 lid geworden van de communistische partij. Onder Mussolini, die in juli 1943 ten val werd gebracht, was hij lid van de `Gruppi Universitari Fascisti`. De inwoners van Napels hebben in de laatste dagen van september 1943 bloedige gevechten geleverd tegen de Duitse troepen en op 1 oktober trok het Amerikaanse leger een bevrijde stad binnen. Er is geen enkele aanwijzing dat de toen 18-jarige Napolitano heeft deelgenomen aan de strijd van zijn stadsgenoten.

    • Otto Schmidt Amsterdam