Munten Oost-Europa trekken euro omlaag

Verscheidene Oost-Europese munten zijn gisteren scherp in waarde gedaald. Als gevolg daarvan daalden ook de euro en de Zweedse kroon. Daarmee lijkt de eurozone een iets minder veilige haven dan voorheen.

De Poolse zloty bereikte het laagste punt in vijf jaar: 21 cent. Ook de Hongaarse forint, de Tsjechische kroon en de Roemeense leu daalden sterk. Dit gebeurde nadat het ratingbureau Moody’s een waarschuwing had rondgestuurd dat West-Europese banken met Oost-Europese filialen verhoogde risico’s liepen vanwege de groeiende kwetsbaarheid van de Oost-Europese banksector in zijn algemeenheid. Later gaf een ander bureau, Standard & Poor’s, ook zo’n waarschuwing.

Vooral banken in Oostenrijk, Zweden, Italië en België zijn de afgelopen tien, vijftien jaar actief geworden in voormalige communistische landen in Oost-Europa. Raiffeisen, KBC, UniCredit, Bank Austria en Erste profiteerden er van de snelle economische expansie. Zij leenden veel geld aan bedrijven en overheden. Nu de recessie deze landen hard treft en voormalige ‘tijgers’ als Hongarije en Litouwen aan de ketting van het IMF liggen, krijgen deze banken klappen. Omdat hun hoofdkantoren in eurolanden staan, gebeurt nu exact waar economen al langer voor waarschuwen: zij importeren de problemen van Oost-Europa in de eurozone. De helft van alle buitenlandse leningen van Oostenrijkse banken waren in Oost-Europa verstrekt. Italiaanse banken leenden vooral in Kroatië en Polen, Zweedse in de Baltische staten.

Aandelenmarkten in Polen en Tsjechië kelderden gisteren. Aandelen van UniCredit in Italië verloren 7,3 procent, die van Raiffeisen International in Oostenrijk 13,5 en Erste – eveneens Oostenrijks – 18. Omdat de banksector binnen de eurozone (16 landen) ondanks kapitaalinjecties of nationalisaties door overheden nog altijd niet normaal functioneert, ruilden investeerders prompt euro’s voor dollars in. De euro verloor 1,5 procent ten opzichte van de dollar.

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Litouwen

In het artikel Munten Oost-Europa trekken euro omlaag (18 februari, pagina 13) staat dat „Litouwen aan de ketting van het IMF” ligt. Dit moet zijn Letland.

    • Caroline de Gruyter