Kroes: staatssteun is chantage bedrijf

Eurocommissaris Kroes (Mededinging) beschuldigt landen die staatssteun verschaffen in ruil voor het behoud van werkgelegenheid „chantage”. „Zulke banen hebben geen toekomst”, aldus Kroes in een toespraak voor de OESO, de club van rijke landen in Parijs.

Kroes zei vorige week dat de Franse staatsleningen aan Peugeot Citroen en Renault, die als voorwaarde stellen dat er geen banen verdwijnen in Frankrijk, „het duidelijkste voorbeeld van protectionistische retoriek” zijn.

De Europese Commissie onderzoekt of de Franse staatshulp in strijd is met de Europese mededingingsregels. Zweden, Slowakije en Tsjechië hebben al in Brussel geklaagd over ongeoorloofde staatssteun in Frankrijk.

Frankrijk leent Peugeot en Renault beide 3 miljard euro in ruil voor de toezegging dat er geen ontslagen vallen en er geen fabrieken in Frankrijk dichtgaan. De Franse president Sarkozy suggereerde eerder deze maand dat een Franse autofabrikant zijn eerder naar Tsjechië verplaatste productie terug zou moeten halen naar Frankrijk – tot grote woede van de Tsjechische premier.

Kroes heeft Frankrijk vragen gesteld over de staatssteun, maar die zijn nog niet beantwoord. „Belastinggeld moet gebruikt worden om de kredietcrisis te bestrijden”, aldus Kroes. „Valse protectionistische beloftes zullen ons alleen maar dieper het dal in duwen waar we al in zitten.” (Bloomberg)

Frans protectionisme: pagina 14