Kroes haalt keihard uit naar Frankrijk om protectionisme

Parijs. Eurocommissaris Neelie Kroes (Concurrentie) heeft gisteren snoeihard uitgehaald naar EU-landen die subsidies willen geven om banen binnen de eigen grenzen te houden, zoals Frankrijk. ”Het is geen bewijs van leiderschap om multinationals om te kopen en banen te stelen van een ander land”, zei de eurocommissaris. ”Banen gebaseerd op omkoping hebben geen echte toekomst. Met het geld van belastingbetalers moeten we de kredietcrisis oplossen, niet de vrije markt in gevaar brengen.” Kroes zei dit in een toespraak voor de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling OESO in Parijs. Ze is verwikkeld in een harde politieke strijd met de Franse regering. Die wil Franse autofabrikanten zoals Peugeot en Renault met 6 miljard euro steunen als ze geen productie overplaatsen naar andere landen van de Europese Unie. Kroes heeft snelle opheldering gevraagd van Frankrijk. Huidig EU-voorzitter Tsjechië is zo boos over het Franse plan dat het mede hierom de regeringsleiders van de 27 EU-landen bijeen heeft geroepen voor topberaad op 1 maart.