ING stoot onderdelen af na verlies

Bank-verzekeraar ING stoot een aantal bedrijfsonderdelen af en zal de komende jaren fors kleiner worden. Ook verlaat ING, dat vorig jaar in de verliezen is beland, een aantal markten.

Dat zei de beoogd bestuursvoorzitter van ING, Jan Hommen, vanmorgen bij de presentatie van de jaarcijfers. ING leed in 2008 een verlies van 729 miljoen euro, vooral veroorzaakt door een extreem slecht vierde kwartaal, waarin het bedrijf 3,7 miljard euro kwijtraakte. In het vierde kwartaal van 2007 behaalde ING nog een winst van 2,4 miljard, de winst over heel 2007 was 9,2 miljard.

ING wil in de nabije toekomst minder risico’s nemen en de structuur van het bedrijf vergaand versimpelen om ING weerbaarder te maken voor de gevolgen van een financiële crisis. Hommen: „Twee geplande investeringen in Japan en Oekraïne gaan niet door, we hebben ING Canada en ons Taiwanese verzekeringstak verkocht. We trekken ons terug van een aantal markten.” In plaats daarvan zal ING zich meer richten op sparen en investeren.

Door de slechte prestaties van ING moest bestuursvoorzitter Michel Tilmant in januari opstappen. Het bedrijf kondigde daarbij ook aan 7.000 werknemers te ontslaan en 1 miljard euro te bezuinigen op de kosten.

Met name de situatie bij de verzekeringspoot van ING is nog slechter dan was verwacht. Per saldo leed ING in 2008 op verzekeringen een verlies van 1 miljard euro, terwijl het bankbedrijf een positief resultaat van 454 miljoen noteerde. De slechte beleggingsresultaten in het vierde kwartaal waren de voornaamste oorzaak van de slechte resultaten van de verzekeringspoot. ING heeft 4 miljard euro aan kapitaal toegevoegd aan de verzekeraar uit het potje van 10 miljard dat het in oktober 2008 van de staat kreeg. Dat is 1 miljard euro meer dan aanvankelijk was gepland. ING zal de komende tijd de balans van de bank, nu 1.034 miljard euro, met 10 procent verkleinen. Hommen benadrukte dat dat niet ten koste zal gaan van de leningen aan klanten.