Hard, snel, hoog en een beetje gestoord

Skaters uit de hele wereld kwamen afgelopen weekeinde naar Eindhoven voor de Winterclash 2009.

Het is de belangrijkste gebeurtenis in het wereldje.

Beelden van de Winterclash, de skatewedstrijd in Eindhoven. Foto Katrien van Giel de rollerblade-competitie Winterclash Giel, Katrien van

Links een achterwaartse salto, rechts draait een skater door de lucht om glijdend op een buis te landen en achteraan springt iemand op een twee meter hoge muur. In het Eindhovense skatepark Area51 namen skaters uit de hele wereld afgelopen weekeinde deel aan de Winterclash 2009, de grootste skatewedstrijd in Europa. „Fakie Seventwenty Alleyoop Soul, Backflip, Royal Up to Back Savage Down, ... Area51 is on fire! This is Winterclash!”, schreeuwt de speaker.

Vier juryleden beoordelen de originaliteit, stijl, techniek en durf waarmee de deelnemers zich van het ene toestel naar het andere slingeren. De jaarlijkse Winterclash groeide in vijf jaar uit tot de belangrijkste gebeurtenis in het skatewereldje: veel publiek, veel sponsors en scouts van de pro-teams. „Als je hier niet bij bent, heb je niks te vertellen”, zegt Sven Boekhorst, al jaren Nederlands beste skater.

Er is een aparte competitie voor amateurs, maar als die in de halve finale voluit gaan, klapt de zaal net zo hard als voor de pro’s. Opgezweept door elkaar en het publiek gaan de rijders steeds harder en hoger, voor alsmaar moeilijkere trucs. En ze vallen ook harder. „Winterclash is burning!”, roept de speaker, en ook het publiek vindt het geweldig. „Die gasten zijn gestoord”, klinkt het vol bewondering.

De Rotterdammer Giorgio Oehlers haalt de halve finale van de amateurs, maar was nog vermoeid door de reeksen. „Ik probeerde met een Ninehundred (tweeënhalve draai) over de launchbox te springen, maar gleed telkens uit bij de landing.” Uiteindelijk rijden twee Fransen de finale. Terecht volgens Oehlers, „maar ik hou niet van hun manier van skaten. Het is ‘Spin to win’, ze gaan hard en snel, maar hun stijl is niet mooi.”

In de finale gaat het nog harder heen en weer over boxen en rails. Het uitverkoren toestel is de ‘Wall’. Een muurtje van twee meter bovenop een drie meter hoge quarterpipe (een holle schans als de kwart van een cilinder). Vanuit de quarter springen ze op de Wall, glijden enkele meters en springen terug naar beneden. En dan gaat het voor de eerste keer fout. Romain Godenaire glijdt uit, valt helemaal naar beneden en blijft minutenlang liggen. Uiteindelijk komt hij overeind en gaat in de slotminuut zelfs nog voor een „last trick”, maar het is zijn vriend Roman Abrate die wint.

Winterclash is bij momenten eerder een anarchistisch feestje dan een sportwedstrijd. Het publiek verdringt elkaar, en vaak ook de rijders, op de toestellen waarop de wedstrijd plaatsvindt. Tussen de reeksen door moet de speaker voortdurend mensen van het circuit jagen. En alles valt een paar keer stil omdat het brandalarm afgaat. Die vrolijke ongehoorzaamheid leidt tot een van de leukste momenten van de dag. Na afloop van een halve finale blijven de skaters gewoon doorgaan in de hoek van het park. Binnen een paar tellen stormt het publiek het park in en verzamelt zich rond de skaters. De speaker vindt het allemaal best. „Showparade!”

De zaal gaat helemaal los als ’s werelds beste skaters het in de halve finale van de pro’s tegen elkaar opnemen. Twee Nederlanders doen nog mee, publiekslieveling Sven Boekhorst en Dick Heerkens. Boekhorst geeft alles. Met een verrassende „transfer” springt hij van het ene toestel naar het andere, hij zoekt de Wall, probeert verschillende slides uit. Alles tot het uiterste. Of hij doet de zaal ontploffen of hij gaat keihard onderuit. En uiteraard moedigt de speaker alle roekeloosheid vrolijk aan, „Sven Boekhorst is killing himself! Come on Sven!”

„Het was alles of niets”, vertelt hij achteraf. „Met zulk publiek moest ik er gewoon voor gaan, maar ik viel net iets te veel.” Veertien jaar bladen bracht hem vaak in het ziekenhuis. „Ik heb twee schroeven in mijn enkel, brak ribben en ellebogen. En heb altijd veel schaafwonden”, vertelt hij, terwijl hij het nieuwste exemplaar op zijn onderarm toont.

In de finale neemt de Brit Stephen Swain het op tegen de Amerikaan Brian Aragon. Het publiek stroomt opnieuw het park in en opnieuw gaat het hoger en harder. Maar de beste krachten lijken in de halve finale achtergebleven. De finalisten vallen vaak en Aragon lijkt vooral te winnen door zijn sterke halve finale.

Na afloop trekken volgeladen auto’s naar de Petrol, een club in Antwerpen. Daar vindt de Afterclash plaats, want het feestje gaat nog de hele nacht door.

    • Simon de Vriendt