Grote uitbreiding troepen VS

De Amerikaanse president Barack Obama heeft gisteren met zijn besluit om 17.000 extra Amerikaanse militairen naar Afghanistan te sturen de troepenmacht van de VS in het land met ruim 40 procent uitgebreid. Het aantal Amerikanen dat deelneemt aan de NAVO-stabilisatiemacht ISAF en de door de Verenigde Staten geleide antiterreurmissie Enduring Freedom komt hiermee op 55.000.

„Deze uitbreiding is noodzakelijk om de verslechterende situatie in Afghanistan te verbeteren. Dieheeft niet de strategische aandacht, sturing en middelen gekregen die noodzakelijk zijn”, zei de president in een verklaring. Obama vindt Afghanistan het ‘centrale front’ in de strijd tegen het moslimterrorisme. „Er is geen ernstiger taak voor een president dan het besluit om onze strijdkrachten naar gevaarlijke gebieden te sturen. Ik doe het terwijl ik me ervan bewust ben dat de situatie in Afghanistan en Pakistan dringend onze aandacht en snel optreden nodig heeft.” De nieuwe Amerikaanse regering vindt dat de oorlog in Afghanistan niet kan worden gewonnen als Pakistan niet meewerkt aan de bestrijding van Talibaan en Al-Qaeda in het grensgebied.

De Amerikaanse generaal die ISAF in Afghanistan leidt, David McKiernan, had de president om een uitbreiding van 30.000 man gevraagd. Obama wil eerst het rapport afwachten dat een speciale commissie voor hem opstelt over een nieuwe strategie, die ook diplomatieke en economische maatregelen moet bevatten. Dat moet klaar zijn voor een belangrijke NAVO-top in april. „Ik ben er absoluut van overtuigd dat het probleem in Afghanistan, de Talibaan, de verspreiding van extremisme in die regio uitsluitend met militaire middelen kan worden opgelost”, aldus Obama.

Het is nog onbekend waar de Amerikanen precies zullen worden gelegerd. Het zwaartepunt zal waarschijnlijk in Kandahar en Helmand liggen. Hoeveel van deze 17.000 Amerikanen naar Uruzgan komen en wanneer is officieel nog onduidelijk. Een belangrijk doel van de NAVO in Afghanistan is om voldoende veiligheid te creëren voor de verkiezingen op 20 augustus. Momenteel zijn veel gebieden nog te onveilig voor kiezers om zich te registeren.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie in Den Haag is het wel „behoorlijk concreet” dat er „binnenkort” een Amerikaanse helikoptereenheid van honderden militairen op Kamp Holland in Uruzgan gestationeerd wordt. Zij zullen luchtsteun bieden aan grondtroepen in alle zuidelijke provincies. (AP, Reuters, AFP)

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Afghanistan

In het artikel Grote uitbreiding troepen VS (18 februari, pagina 5) staat in een uitspraak van de Amerikaanse president Obama dat het geweld in Afghanistan „uitsluitend met militaire middelen kan worden opgelost”. Dit moet zijn „niet uitsluitend”.