Gevonden: oudste mensenhaar in poep van Afrikaanse hyena

rotterdam. In fossiele hyena-uitwerpselen van 200.000 tot 250.000 jaar oud is het oudst bekende menselijke haar ontdekt. Tot nu was het oudste haar afkomstig van een Zuid-Amerikaanse mummie van 9.000 jaar oud. De haren in de poep van de bruine hyena zijn gevonden in de Gladysvale-grot in Zuid-Afrika, ten westen van Johannesburg, door Zuid-Afrikaanse en Britse archeologen. Hun onderzoek wordt binnenkort gepubliceerd in Journal of Archaeological Science. Van welke mensachtige de haren afkomstig zijn, is niet duidelijk. Ze zijn net iets ouder dan die van de moderne mens, de Homo sapiens, van wie de oudste fossielen 197.000 jaar oud zijn. Waarschijnlijk zijn ze afkomstig van onze directe voorouder, de Homo helmeï, naar de soortnaam die ooit aan de 250.000 jaar oude Florisbad-schedel uit Zuid-Afrika werd gegeven. Het haar van Homo helmeï zal niet veel hebben afgeweken van modern haar. DNA is niet meer aangetroffen in de gevonden haren. Dat mensenhaar in hyena-uitwerpselen is gevonden, betekent dat (dode) mensen werden opgegeten door hyena`s.