Expositie roept vragen op

Wat gebeurt er met je online identiteit als je doodgaat? Daarover gaat de expositie Ik R.I.P in Mediamatic Bank in Amsterdam. Rust je straks in vrede of kun je beter vooraf regelen hoe je herinnerd wil worden?

De vragen vormden de inspiratie voor de kunstenaars die op Ik R.I.P. exposeren, maar worden niet beantwoord. „Dat was ook niet de bedoeling”, zegt organisator Willem Velthoven. „We willen dat mensen met hun eigen antwoord komen. Dat is belangrijk, want er is geen sociaal netwerk in de wereld dat haar gebruiker de vraag stelt wat er moet gebeuren met je profiel zodra je doodgaat.”

Daarom heeft Mediamatic op 30 januari, tegelijk met de opening van de expositie, de website www.ikrip.nl geopend. Daarop kun je aangeven wat je digitale wensen zijn. Oftewel: wat moet er na je dood met je onlineprofiel gebeuren, wie mag je gegevens aanpassen en zou je een boodschap aan je internetvrienden willen sturen?

Helaas prikkelt de tentoonstelling, in tegenstelling tot de website, de bezoeker niet om na te denken over hoe je online gerepresenteerd wordt na je dood. Wel wordt er een duidelijk verband gelegd tussen de dood en persoonlijkheid in het algemeen. Zo worden grafkisten van de Ghanese Ga-stam geëxposeerd, die de vorm hebben van een belangrijk aspect uit het leven van de overleden persoon.

Datzelfde principe gebruikte het Nederlandse kunstenaarsduo Miktor en Molf. Zij ontwierpen een grafkist, versierd met eigen vakantiefoto’s en knipsels uit pornoblaadjes. Deze onderdelen van de expositie vormen stof tot nadenken over de manier waarop je de aarde zal verlaten.

Helaas lijkt verder alles er nogal bijgezocht. Als het maar met de dood te maken heeft, lijkt het devies. Zo is er de prachtige fotoserie The Travelers van Elizabeth Heyert, van mensen die vlak na hun dood zijn gefotografeerd.

Ik R.I.P. is tevens een interactieve tentoonstelling. Zo kun je de game The Graveyard spelen en proefliggen in een grafkist, waarna er een foto van je wordt genomen. Leuk, maar je bent er snel op uitgekeken. Ook wat dat betreft is de expositie wat karig.

tentoonstelling

Ik R.I.P. in Mediamatic Bank, Amsterdam. T/m 29 maart.