EU-hof coulant voor asielzoeker

Het is voor vluchtelingen uit oorlogsgebieden die in Europa een verblijfsvergunning willen „niet noodzakelijk” om aan te tonen dat zij specifiek en persoonlijk worden bedreigd als zij zouden worden teruggestuurd. Dat heeft het Europese Hof van Justitie gisteren bepaald naar aanleiding van onenigheid over de asielaanvraag van het Iraakse echtpaar Elgafaji in Nederland. De uitspraak betekent dat bij beslissingen over verblijfsvergunningen ook wordt gekeken naar „een algemener risico op schade”. Die afweging is aan de nationale asielinstanties in de EU-landen. Deze uitleg van de hoogste Europese rechter is van belang voor talrijke vluchtelingen die uit crisisgebieden naar Europa zijn uitgeweken. Alleen al in Nederland is de behandeling van tientallen zaken opgeschort in afwachting van het oordeel van het EU-hof. De VVD en PVV maken zich „grote zorgen” over de uitspraak. Morgen houdt de Tweede Kamer hierover een spoeddebat. (NRC)