DSM schrapt 250 banen na slecht vierde kwartaal

Chemieconcern DSM gaat in Nederland rond 250 banen schrappen als onderdeel van al eerder aangekondigde reorganisatieplannen. Gedwongen ontslagen zijn daarbij niet uitgesloten.

Dat maakte het bedrijf vanochtend bekend bij de presentatie van de jaarcijfers. Over heel 2008 behaalde DSM een recordwinst, maar in het laatste kwartaal van vorig jaar had het bedrijf veel last van de economische crisis. De winst daalde met 62 procent naar 42 miljoen euro in vergelijking met hetzelfde kwartaal van 2007. De omzet in het laatste kwartaal van 2008 daalde met 6 procent naar bijna 2,1 miljard euro. DSM wil vanwege de crisis 100 miljoen euro per jaar bezuinigen.

Over heel 2008 steeg de omzet in vergelijking met 2007 met 6 procent tot bijna 9,3 miljard euro. De winst kwam over 2008 uit op 577 miljoen euro, een stijging van 34 procent ten opzichte van 2007.

DSM heeft last van het inzakken van de automobielindustrie, de bouwsector en de elektronica-industrie, sectoren waaraan verschillende onderdelen van DSM producten leveren. De omzet van die onderdelen daalde fors in het laatste kwartaal. Ook moest DSM vanwege de gedaalde grondstofprijzen afschrijven op voorraden.

De vraag naar vitamines en farmaceutische producten van DSM bleef wel het hele jaar groeien. Ook de vraag naar Dyneema, volgens DSM de sterkste vezel ter wereld, groeide sterk. Daarnaast maakte DSM veel winst met de kunstmesttak van het bedrijf.

Topman Feike Sijbesma sprak vanochtend van „een recordjaar”, met een „zeer lastig” laatste kwartaal. Met het oog op de crisis heeft het bedrijf verschillende maatregelen genomen, zoals het stopzetten van de inkoop van eigen aandelen. DSM zou nog voor 250 miljoen euro eigen aandelen inkopen. Wereldwijd worden 1.000 banen geschrapt. Vanwege de slechte economische situatie heeft de raad van bestuur besloten de eigen salarissen voor 2009 niet te verhogen. Ook 400 topmanagers van DSM wereldwijd krijgen geen salarisverhoging. Sijbesma zei dat DSM meer maatregelen zal nemen als dat nodig is.