De wolken- onderzoeker

Chiel van Heerwaarden (26)

Studie: meteorologie en luchtkwaliteit, WUR (2001-2006)

Werk: onderzoeker bij meteorologie en luchtkwaliteit aan de Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR)Aantal e-mails: vijftien per dagSecundaire arbeidsvoorwaarden: fietsplanBrutomaandsalaris: 2.300 euro

Wat onderzoekt u?

„De wolkenvorming boven land. We weten nog niet heel goed hoe die samenhangt met de patronen in het land. Boven kleine, ontboste gebieden in het Amazonegebied zou je volgens de modellen verwachten dat er minder wolken zijn, maar het blijken er juist meer te zijn. Klimaatmodellen zijn nog heel onzeker over de invloed van landgebruik op wolken. Het is onder andere van belang om hier meer over te weten wegens de opwarming van de aarde. Wolken houden immers zonlicht tegen.’’

Waarom werd u meteoroloog?

„Ik ben gefascineerd door de werking van de natuur. Het weer is dan een dankbaar onderwerp, je ziet het direct. Ik sta niet uren naar wolken te turen, maar als ik ze zie, dan bekijk ik wel direct of ze net zijn ontstaan of juist verdwijnen. Ik kijk niet wat voor weer het wordt. Wat dat betreft ben ik meer een natuurkundige dan een meteoroloog. Mij fascineert de analyse, niet de voorspelling.’’

Bent u vaak buiten voor uw werk?

„Nee, ik werk vooral met computermodellen. Ik mis het niet, omdat die wolken zich op deze manier beter laten analyseren. We hebben programma’s die wolkenvorming goed nabootsen. Die vorming is in het echt bijna niet te meten. Metingen worden vaak gedaan met vliegtuigen, maar dat is een onnauwkeurige manier. Vanachter de computer kun je die samenhang tussen landgebruik en wolkenvorming tot in detail analyseren.’’

Leendert van der Valk

    • Leendert van der Valk