De weerman

Elger Niemendal (29)

Studie: meteorologie en luchtkwaliteit, WUR (2001-2008)Werk: meteoroloog bij WeeronlineReistijd: drie kwartier met autoAantal e-mails: tien per dagSecundaire arbeidsvoorwaarden: onregelmatigheidstoeslag voor nachtdienstenBrutomaandsalaris: 2.500 euro

Wat houdt uw werk in?

„Ik ben operationeel meteoroloog. Een van mijn taken in dit seizoen is de gladheidbestrijding. Vooral ’s nachts houden we het vocht en de temperatuur goed in de gaten en bellen we de provincie of Rijkswaterstaat uit bed als zij hun strooiers op pad moeten sturen. Verder maak ik krantenteksten en geven we updates voor klanten. We doen ook de weersbewaking voor sommige objecten, zoals een aantal bruggen in Overijssel die moeten sluiten bij harde wind.’’

Waarom werd u meteoroloog?

„Het is interessant hoe de natuur werkt en dan vooral het hele systeem rond de aarde. Ik wil weten hoe het weer tot stand komt. Maar ik ben geen weerfreak met een eigen weerstation in mijn achtertuin. Ik ben nu vooral uitvoerend bezig. Dat onderzoek doen niets voor mij is, besefte ik tijdens mijn studie. Nu zie ik direct resultaat, als er bijvoorbeeld geen ongelukken zijn gebeurd tijdens een gladde nacht. Ik kan vrij concreet iets voor mensen betekenen.’’

Bent u veel buiten voor uw werk?

„Nee, het meeste doen we met weermodellen. Ik analyseer wel meteen het weer als ik omhoog kijk. Het verschil tussen een sneeuwbui en een regenbui zie je niet op radar, dat bepaal je aan de hand van temperatuur en waarnemingen. Vorig jaar maart sneeuwde het. Op kantoor hadden we berekend waar de sneeuwgrens lag, maar thuis, achter de sneeuwgrens, sneeuwde het ook. Toen heb ik gebeld met collega’s. ‘Jongens, weten jullie dat het in Utrecht sneeuwt?’ ’’