Cheese op zijn Italiaans

Als geboren Amerikaanse is cheesecake altijd mijn favoriete taart geweest en stal ik menig mannenhart met de verschillende versies die ik daarvan kan maken. Beter kon het niet, dacht ik. Tot ik vorig jaar verliefd door New York liep en met mijn geliefde op een middag ging eten bij Luna Rossa in Brooklyn. Je kunt daar niet alleen de lekkerste pizza’s ter wereld eten, maar – naar bleek – ook de beste cheesecake. Italiaanse wel te verstaan, met ricotta. Zoenend liepen wij het restaurant uit om ons terug in het hotel voorlopig niet meer op straat te laten zien.

Deze Kerst lag er van mijn geliefde een pakje onder de kerstboom. Het kookboek Cheesecake van Keda Black. Hij keek me stralend aan toen ik het uitpakte. En ja hoor, hierin stond een recept van de cheesecake met ricotta. Aangepast aan mijn smaak is het recept als volgt:

Cheesecake

Bodem:

half pak digestive koekjes of volkoren kaakjes

50 gram roomboter

Rest van de taart:

bakje ricotta van 450 gram

450 gram roomkaas

125 gram suiker

3 eieren

rasp van 1/2 citroen

wat druppeltjes vanille

Frambozenmarinade:

200 gram verse frambozen

zoetstof

Verkruimel de koekjes in de magimix of met de hand en laat ondertussen in een pannetje de boter zacht worden op laag vuur. Leg de koekkruimel op de bodem van de taartvorm en giet de boter erover. Meng het geheel en druk het daarna aan. Doe er gerust nog wat boter bij als het nog erg droog en korrelig is, maar te vet is niet lekker. Zet de bodem 10 minuten in de oven op 180 graden.

Klop de ricotta en roomkaas tot een smeuïg geheel en doe er dan de suiker en één voor één de eieren door. Daarna nog de citroenrasp en vanille.

Haal de bodem uit de oven en laat hem een klein beetje afkoelen. Giet daarna het ricottamengsel erover en zet het geheel ruim een uur in de oven op 140 graden. Deze langzame bereidingswijze maakt de cheesecake mooi droog en korrelig, precies zoals hij moet zijn, en hij krijgt zo een mooie blanke bovenkant. Als de taart goed stevig is, kan hij uit de oven. Laat hem goed afkoelen, eerst op aanrecht, daarna in de ijskast. Ik vind cheesecake in tegenstelling tot veel andere taarten niet zo lekker als hij nog warm is.

Doe als laatste de frambozen in de blender en zoet ze met zoetstof of druivensuiker. Serveer de punten taart met de frambozenmarinade ernaast.

Met Oud & Nieuw heb ik vier mannen de taart voorgezet. Het is altijd weer bijzonder om te zien hoe een mannenhart gestolen kan worden. Het is vooral de textuur van deze taart, de zoete smaak en het rood-zoet-bittere van de frambozen. Net als in de liefde. Daarna was ik de vrouw van de avond.

Carla Wiechers

Janneke is met vakantie. Heb jij het hart van je geliefde gewonnen door te koken? Stuur je recept met een motivatie (niet langer dan 450 woorden) naar next@nrc.nl

    • Carla Wiechers