Baha'i's Iran voor spionage berecht

Leiders van het in Iran verboden baha’i-geloof zijn aangeklaagd wegens spionage. Dat heeft een woordvoerder van de Iraanse rechterlijke macht gisteren meegedeeld. Baha’i-vertegenwoordigers bij de Verenigde Naties zeggen dat de arrestanten onschuldig zijn. „De aanklacht zal volgende week in de rechtszaal worden besproken”, zei justitiewoordvoerder Alireza Jamshidi. De zeven baha’i’s, het hele leiderschap in Iran, werden in mei 2008 gearresteerd. Dit leidde tot internationale kritiek.

Het baha’i-geloof, dat zijn oorsprong vindt in het 19de eeuwse Iran, stelt dat zijn profeet de definitieve boodschapper van God op aarde is. Daarmee staat het op gespannen voet met de islam, dat zijn profeet Mohammed als zodanig ziet. Iraanse leiders erkennen het baha’i-geloof dan ook niet.

Zoroastriërs, christenen en joden worden in de islamitische republiek gezien als aanhangers van erkende monotheïstische religies en mogen bijeenkomsten houden. De baha’i’s is het niet toegestaan zich te organiseren. Zij die zich als baha’i’s bekendmaken mogen niet studeren, voor de overheid werken of in het leger dienen.

„Activiteiten die leiden tot propaganda tegen het land, systeem en islam zijn zeker een misdaad, en overtreders zullen worden bestraft”, zei Jamshidi in antwoord op een vraag over een brief van de nationale aanklager waarin baha’i’s werden neergezet als spionnen voor Israël. „Maar er is geen probleem voor deze mensen hier, die al jaren in Iran wonen.”

De nationale aanklager, ayatollah Ghorbanali Dorri-Najafabadi, schreef zondag aan de minister van Informatie dat er „sterke banden en langdurige relaties zijn tussen de baha’i’s en zionisten”, een gebruikelijke Iraanse term voor Israël. Het hoofdcentrum van de baha’i’s bevindt zich in Israël.

Abdolfattah Soltani, een van de advocaten van de baha’i’s, zegt dat hij zijn cliënten niet mag zien. „Hoe kan ik mijn zaak voorbereiden? Ik ben slechts hun advocaat in naam.” De baha’i’s worden ook vertegenwoordigd door Nobelprijs-winnaar Shirin Ebadi, die momenteel in het buitenland is.

„Zoals bij de meeste politieke of religieuze rechtszaken in Iran is er geen aandacht besteed aan eerlijke en legale procedures”, zegt Soltani. Volgens Jamshidi mogen de aangeklaagde baha’i’s volgende week advocaten meenemen.