Alweer prijs voor Over de Liefde

Doeschka Meijsing heeft met haar boek Over de liefde een derde prijs in de wacht gesleept. Gisteren ontving Meijsing de Opzij Literatuurprijs voor haar autobiografische roman, nadat ze al de AKO Literatuurprijs en de F. Bordewijkprijs won. In Over de liefde wordt hoofdpersoon Pip door haar vriendin Jula ingeruild voor een man. Jula heeft verdacht veel weg van Xandra Schutte, nu hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer.

Gefeliciteerd. Drie prijzen won uw boek, en niet de minste. Had u dat ooit verwacht?

„Nee, absoluut niet. Wel dacht ik: dit boek zou een oplage van 50.000 kunnen halen. Maar al die prijzen, dat is onvoorstelbaar. Misschien is het vergelijkbaar met een voortrollende reclame? Zoals met wasmiddel Omo: als Omo eenmaal goed in de markt is gezet, rolt het merk vanzelf door. Het is een nieuwe ervaring, die tot grote tevredenheid over mijn eigen kunnen stemt.”

Wat maakt dat u zelf zo tevreden bent over dit boek?

„Over de liefde bewijst mijn stelling dat je alles uit je eigen leven kunt gebruiken om over te schrijven, zolang je maar weet hóe je dat doet. Ik ben heel blij dat ik de teugels strak genoeg heb weten te houden. Er waren allerlei verschrikkelijke zaken gebeurd, maar ik moest een tekst maken die behoorlijk zou blijven. Dat was niet makkelijk, maar het is wel gelukt. Ik heb de juiste toon getroffen: die van gemelijkheid. Een mengelvorm van opgewekte humor en bitterheid. De kans bestond dat het boek een klaagzang zou worden, of wraakachtig zou overkomen. Dat is niet gebeurd.”

Ziet u het boek als sleutelroman?

„Nee, ik zie het als een periode uit het leven, die ik beschrijf. Dat heb ik wel eerder gedaan. Vooraf werd gedacht, ha, weer een liefdesgeschiedenis van bekende Nederlanders. Met dit boek zijn zij die daarop hoopten, heel iets anders tegengekomen.”

Vindt u het wel nodig, zo’n prijs speciaal voor vrouwen?

„Daar ben ik nogal luchtig over. Ik schrijf niet feministisch, al begrijp ik van dit boek de nominatie wel. Als je naar de andere kandidaten kijkt, verbaast het me echter dat ik daadwerkelijk heb gewonnen. Anna Enquist heeft een even prachtig boek geschreven, zo niet mooier dan het mijne.”

Annemarie Kas

    • Annemarie Kas