Advocaat Italiaanse premier is corrupt

De fiscale advocaat van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi, de Brit David Mills, is gisteren in Milaan veroordeeld tot 4,5 jaar gevangenisstraf wegens corruptie. De rechtbank acht bewezen dat Mills in 1997 van Berlusconi 600.000 dollar heeft aangenomen als zwijggeld.

Berlusconi trad destijds op als eigenaar-directeur van het conglomeraat waarvan onder andere de bedrijven Fininvest en Mediaset deel uitmaken. Hij wilde met de steekpenningen voorkomen dat Mills in rechtszaken belastende informatie over deze firma’s zou verstrekken. Mills ontkent de corruptie.

Berlusconi is ook zelf aangeklaagd in deze zaak. Maar hij hoeft vooralsnog niet terecht te staan, omdat op initiatief van zijn regering een wet is aangenomen die hem vrijwaart van vervolging zolang hij premier is. Het Italiaanse Constitutionele Hof moet zich overigens nog uitspreken over de vraag of deze immuniteitswet niet in strijd is met de grondwet.

Mills erkende dat hij ooit het bedrag van Berlusconi heeft ontvangen als erkenning voor zijn diensten. Later kwam hij daarop terug en verklaarde hij dat hij het geld had gekregen van de Italiaanse scheepsbouwer Diego Attanasio als honorarium.

Advocaat David Mills is gespecialiseerd in constructies om belastingen te vermijden via routes langs belastingparadijzen. Hij is, tezamen met Berlusconi en tien andere verdachten, ook aangeklaagd wegens belastingfraude bij de aankoop van filmrechten door Mediaset in de Verenigde Staten. (AP, Reuters)