Aanval op paleis in Malabo

Gewapende mannen hebben gisteren een aanval uitgevoerd op het presidentieel paleis in Malabo, de hoofdstad van het West-Afrikaanse land Equatoriaal Guinea. Volgens de regering van de autoritaire president Teodoro Obiang wist het leger de schutters, die even voor zonsopgang met bootjes aan land waren gekomen, te verjagen, onder meer met de inzet van de luchtmacht.

Zeker een van de aanvallers zou doodgeschoten zijn, ook zouden enkelen van hen op de vlucht zijn verdronken. Inwoners hoorden zeker drie uur lang schotenwisselingen nabij het paleis.

De voormalige Spaanse kolonie (616.459 inwoners) is een olierijk en notoir instabiel land waar regelmatig pogingen tot staatsgrepen worden ondernomen.

Malabo ligt op het eiland Biko, op honderden kilometers van het vasteland van Equatoriaal Guinea, in de zeegolf tussen Kameroen en Nigeria. Volgens de regering waren de aanvallers afkomstig uit dat laatste land. In de daar gelegen olierijke Nigerdelta houden zich verscheidene gewapende milities op. Zij verzetten zich onder meer tegen de vervuilende olie-industrie in hun gebied. Ze willen dat de olie-inkomsten meer ten goede komen aan de bevolking, een eis die ze kracht bij zetten met gewapende aanvallen en ontvoeringen.

De laatste jaren voerden de milities ook aanvallen uit op doelen in buurlanden. Eind 2007 vielen militanten uit de Nigerdelta banken aan in de stad Bata, op het vasteland van Equatoriaal Guinea.

De grootste militie uit de delta, ontkende gisteren elke betrokkenheid. „De mensen zijn paranoïde”, aldus de Movement for the Emancipation of the Niger Delta in een verklaring. (Reuters, EFE)