5 redenen om tv te kijken

1 Science Fiction

Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi

RTL 7, 20.30-23.00u.

De laatste episode van de Star Wars-sage rondt het verhaal van Luke Skywalker netjes af. Behalve speciale effecten en futuristische toestellen dit keer merkwaardiger wezens dan ooit, waaronder een compleet guerrillaleger schattige teddybeerachtigen. (Richard Marquand, 1983).

2 Drama

Gegen die Wand

België 2, 21.20-23.10u.

Hij heeft het leven vaarwel gezegd na de dood van zijn vrouw, zij wil het leven juist omhelzen door haar familie te verlaten. Samen vormen Cahit en Sibel een onwaarschijnlijk liefdespaar. De Turks-Duitse regisseur Fatih Akin maakte er een subtiel psychologisch drama van. (Fatih Akin, 2004)

3 Natuurserie

Nature’s great events

BBC 1, 22.00-23.00u.

Elk jaar maken miljoenen zalmen de terugtocht van zee naar de rivier waarin ze zijn geboren. Om te paren en om uiteindelijk te sterven. Veel dieren zijn voor hun overleving afhankelijk van de jaarlijkse terugkomst van de vissen.

4 Shockdoc

Jesus Camp

België 2, 23.10-0.35u.

Documentaire over een evangelisch zomerkamp in de VS. Pastor Becky Fischer leert er kinderen hoe ze goede soldaten van ‘Jezus’ leger’ worden. Ze moeten hun leven net zo radicaal aan Jezus geven als jonge moslims in Pakistan, Israël en Palestina voor hun geloof doen. De evangelische christelijke beweging heeft in de VS meer dan 30 miljoen leden.

5 Tragikomedie

Arthur’s Dyke

BBC 1, 0.25-2.10u.

Bescheiden tragikomedie waarin drie mannen een negendaagse wandeltocht maken langs de grens tussen Engeland en Wales, dezelfde reis die ze twintig jaar eerder als studenten ondernamen. Gaat uiteraard gepaard met ontboezemingen en louterende momenten. (Gerry Poulson, 2001).