38 seconden van pijnlijk zwijgen

Een smeekbede om rehabilitatie: zo kan de persconferentie van honkballer Alex Rodriguez het best worden getypeerd. Geen van zijn teamgenoten schoot hem te hulp.

Yankee-spelers Andy Pettitte, Derek Jeter en Jorge Posada (v.l.n.r.) luisteren naar Rodriguez tijdens diens persconferentie. (Foto AP) New York Yankees players Andy Pettitte, left, Derek Jeter, center, and Jorge Posada listen as Alex Rodriguez addresses the media after arriving at George Steinbrenner Field for spring training baseball in Tampa, Fla., Tuesday, Feb. 17, 2009. (AP Photo/Gene J. Puskar) Associated Press

Alex Rodriguez, de beste honkballer van Amerika, heeft een nieuwe bijnaam. Na Stray-Rod (overspelige, door de roddelpers) en A-Fraud (bedrieger, door teamgenoten) noemde de technisch directeur van zijn club, de New York Yankees, hem gisteren Humpty Dumpty. In het bekende rijmpje valt Humpty Dumpty in brokstukken op de grond, nadat hij van de muur is gevallen. Directeur Brian Cashman hoopt dat het met Rodriguez beter afloopt: „We moeten hem lijmen. We moeten hem weer aan de muur zien te krijgen.”

Cashman deed zijn uitspraak na afloop van een persconferentie in het trainingskamp van de Yankees in Florida, waarin Rodriguez voor bijna 200 journalisten en in het bijzijn van teamgenoten tekst en uitleg gaf over zijn steroïdengebruik. Vorige week bekende Rodriguez in een televisie-interview dat hij tussen 2001 en 2003 dope gebruikte. Gisteren zei hij dat het om boli ging, waarmee hij zich in de Dominicaanse Republiek veertien keer per jaar injecteerde in het bijzijn van zijn neef die de drugs voor hem kocht. Ze zouden in de Dominicaanse Republiek wettig verkrijgbaar zijn. Rodriguez zei dat de drugs hem energie gaven om het lange honkbalseizoen, van april tot en met oktober, door te komen. „Ik wist dat het geen Tic Tacs waren”, voegde hij eraan toe.

Rodriguez diende zichzelf boli – misschien een afkorting voor de anabole steroïde Primbolan – toe omdat hij naar eigen zeggen jong en nieuwsgierig was. In 2001 was hij 25 jaar oud. Hij speelde destijds bij de Texas Rangers, die hem voor een recordbedrag van 250 miljoen dollar (198 miljoen euro) hadden aangetrokken van de Seattle Mariners. In Seattle, waar hij van 1994 tot 2000 speelde, gebruikte hij het destijds legale voedingssupplement Ripped Fuel, waarin het energie-opwekkende middelephedra is verwerkt. Dat is sinds 2005 door de Amerikaanse honkbalbond verboden.

Rodriguez ging in 2004 naar de Yankees. In 2008 tekende hij een nieuw, tienjarig contract, voor het recordbedrag van 275 miljoen dollar exclusief een bonus van 30 miljoen als hij het homerunrecord van Barry Bonds breekt.

Volgens directeur Cashman had Rodriguez gisteren „tranen in de ogen” tijdens zijn publieke biecht. Hij hield die in het bijzijn van een nieuwe woordvoerder, die vorig jaar politicus John McCain bijstond in diens presidentscampagne. Ook aanwezig was Don Hooton, wiens zoon overleed als gevolg van het gebruik van steroïden en die sindsdien in een stichting voor de gevaren ervan waarschuwt. Volgens Hooton heeft Rodriguez vorige week zijn diensten aangeboden bij de stichting.

Rodriguez zocht 38 seconden lang naar woorden toen hij zijn aanwezige teamgenoten wilde toespreken. Die 38 seconden van pijnlijk zwijgen doen het vandaag goed in de Amerikaanse pers. Volgens een journalist van The New York Times leken het wel 38 minuten. Opvallend was dat geen van zijn teamgenoten hem te hulp schoot. Ook nadat Rodriguez zei van hen te houden en een „geweldig seizoen” in het vooruitzicht stelde, bleef het stil.

Het was al met al een adembenemende persconferentie, een smeekbede om rehabilitatie. Maar Cashman liet al meteen weten dat het daarvoor nog te vroeg is: Rodriguez dreigt in zijn vele leugens te stikken. Eerst ontkende hij zijn dopegebruik. Vorige week zei hij niet te weten waarméé hij zich had geïnjecteerd. En beschuldigde hij de journaliste die het verhaal over zijn steroïdengebruik bracht van inbraak en stalking. Rodriguez heeft haar inmiddels zijn excuses aangeboden. Maar de vraag blijft: weet de honkballer eigenlijk wel wat de waarheid is?

    • Menno de Galan