Zorggroep Meavita wil lening van 20 mln

Zorgconglomeraat Meavita Nederland heeft de overheid een achtergestelde lening gevraagd van 20 miljoen euro. Daarmee wil het de reorganisatie van werkmaatschappijen in Groningen en Den Haag betalen.

Voor de sanering van Thuiszorg Groningen (TZG) is 9 miljoen euro nodig, voor Meavita West in Den Haag 11 miljoen. Het noodlijdende Meavita Nederland (100.000 cliënten, 20.000 medewerkers) kan hiervoor niet meer bij de banken terecht, aldus president-commissaris Loek Hermans. Het eigen vermogen van de groep, eind 2006 nog 45 miljoen euro, is negatief.

Vorige week besloot Meavita werkmaatschappijen Sensire (Gelderland en Overijssel) en Vitras/CMD (Utrecht) te verzelfstandigen, plus zorggroep De Wielborgh (Dordrecht). Hun jaarrekeningen over 2007 zijn in orde, beoordeelde accountant PwC. Meavita: „Hiermee kunnen deze bedrijfsonderdelen zelfstandig verder en behouden klanten hun zorg en medewerkers hun baan.”

Anders ligt het bij TZG en Meavita West, die met respectievelijk 14.000 en 50.000 klanten en 4.500 en 6.200 medewerkers het grootste deel van Meavita Nederland vormen. De accountant kon hun jaarrekeningen niet toetsen en onthield zijn goedkeuring. Interne becijferingen tonen over 2007 een verlies van 6,6 miljoen bij TZG en 16,4 miljoen bij Meavita West.

Voor hun sanering is vastgoed verhypothekeerd en afgestoten. Ook beziet Meavita samenwerkingsverbanden en verkoop van bedrijfsdelen. Zonder steun stevent het op een bankroet af.

Meavita overlegt met Volksgezondheid, Nederlandse Zorgautoriteit, zorgkantoren en gemeenten. Staatssecretaris Bussemaker wil de continuïteit van de zorg garanderen, niet die van Meavita.

Meavita Nederland leed in 2007 een nettoverlies van 32,6 miljoen.