Werknemers Mini woedend

Er werd gisteren met fruit uit lunchpakketten gegooid, na de bekendmaking van 850 ontslagen in de autofabriek bij Oxford waar de befaamde Mini’s worden gemaakt. De vruchten waren niet zozeer bedoeld voor het management als wel voor vakbondsbestuurders.

Veel van het tijdelijke personeel, dat gisteren per direct op straat kwam te staan, voelde zich door de bonden verraden. Medewerkers met kortlopende contracten, die desondanks vaak al jaren in de fabriek werken, worden vrijwel zonder vergoeding opzij gezet. Het vaste personeel kan blijven. De leiding van het Duitse autoconcern BMW, eigenaar van de Mini-fabriek waar 4.500 mensen werkten en 240.000 auto’s per jaar werden gemaakt, zei geen andere keus te hebben. De vraag naar Mini’s was vorige maand met ruim een derde afgenomen vergeleken bij vorig jaar.

Vertegenwoordigers van de vakbonden hekelden op hun beurt de BMW-leiding voor de „schandelijke” wijze waarop tijdelijke werknemers „als kanonnenvoer” aan de kant worden geschoven bij economische tegenwind.

De Britse auto-industrie is de afgelopen weken, net als buitenlandse concurrenten, getroffen door talrijke ontslagen. Bij Nissan verdwijnen 1.200 banen, bij Ford 850 en bij Aston Martin 600.