Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

Dichtbij Nederland. Vandaag onder meer een verslag over de botsing van Koerdische betogers dit weekeinde met de Turkse oproerpolitie. De demonstranten eisten vrijlating van Abdullah Öcalan (59), de leider van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK. Agenten arresteerden negentig mensen. Acht betogers en zeventien agenten raakten gewond. Ned.1, 17.30-17.50u.

EénVandaag. Hoogleraar en ex-politicus Willem Vermeend, investeerder Henk Keilman en journalist/columnist Syb Wynia discussiëren over de prognoses van het CPB en brengen advies uit aan Balkenende. Ned.1, 18.20-18.40u.

Netwerk. Eerder aangekondigde reportage over het offensief van de politie Rotterdam-Rijnmond tegen het stijgend aantal gewapende overvallen. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/Den Haag Vandaag. Aandacht voor de verontrustende ramingen van het CPB met o.m. reacties uit de politiek, van de econoom Flip de Kam en van vakbondsbestuurder Agnes Jongerius. Ned.2, 22.15-22.55u.

praatprogramma

De wereld draait door. Plastisch chirurg Erik Scholten vertelt over zijn werk in Groot-Brittannië; hij is gespecialiseerd in schaamlippen. Jeroen Krabbé praat over de oprichting van Omroep C en de winnaar van de Finse Idols, de Nederlander Koop Arponen, deelt zijn ervaringen met de kijkers. Ned.3, 19.30-20.20u.

Pauw & Witteman. Actrice en zangeres Ricky Koole vertelt over haar rol in Verborgen gebreken, een nieuwe dramaserie bij Net 5, en vertolkt een nummer van haar nieuwe cd Harmonium Live, waarop zij zingt met Leo Blokhuis. Ned.1, 23.00-23.55u.

documentaire

Koppen XL: Kapot gefokt! Reportage over het doorfokken van rashonden met verontrustende vaststellingen. Het welzijn van alle rashonden is ernstig in gevaar. De dieren worden met maar één doel gekweekt: hoe de mens wil dat ze eruitzien. Het aantal rashonden met anatomische en genetische afwijkingen stijgt angstaanjagend. Er zijn wel regels voor fokkers, maar die gaan enkel over hoe honden moeten worden behandeld. „We creëren gedrochten en mutanten", stellen dierenliefhebbers. Eén, 21.30-22.05u.

IKON documentaire: Carnavalsvrouwen. Volgens documentairemaakster Anne Marie Borsboom laten vrouwen zich tijdens carnaval nog hartstochtelijker gaan dan mannen. Ze portretteert zes vrouwen voor wie carnaval veel meer betekent dan feestvieren, onder wie de 40-jarige Lucy, die carnaval ziet als een uitlaatklep, de 60-jarige kunstenares die het ontbreken van wetten en waarden bejubelt en de 95-jarige tante Co, die ervan geniet om naar anderen te kijken. Ned. 2, 23.30-0.20u.

Make me live forever. Tweede deel van driedelige documentaire waarin de publicist en tv-presentator Michael Mosley onderzoekt hoe hij eeuwig kan leven. Hij volgt onder meer een caloriearm dieet, spuit zichzelf in met testosteron, bezoekt een levensverlengende kliniek en en praat met diverse mensen die ieder op hun manier bezig zijn met de strijd tegen ouder worden. BBC 1, 23.35-0.15u.

informatief

Horizon: Can we make a star on earth? Populair-wetenschappelijk programma. Professor Brian Cox reist de wereld rond op zoek naar de toekomstige energiebron kernfusie: veelbelovend, maar nog omgeven met technische problemen. BBC 2, 22.00-23.00u.

Arena. Harold Pinter: The Room. Eerste deel van tweedelige biografische documentaire over de Britse toneelschrijver Harold Pinter (1930-2008). Omvat zijn leven, werk en politieke passies: o.m. zijn jeugd in het Londense East End, zijn werk als acteur, de afwijzing van en adoratie voor zijn literaire werk, zijn liefde voor poëzie en zijn passie voor cricket. BBC 2, 0.20-1.20u.

Film met Jonathan Ross. Filmmagazine. Interview met Clint Eastwood en vooruitblik op de Oscaruitreiking. BBC 1, 0.15-0.45u.

reality

Spy. Realityserie waarin acht vrijwilligers via een afvalrace worden opgeleid tot spion. Afl. 2: Ogen open. . Ned.3, 23.00-0.05u.

radio

Kunststof. Jan-Willem Bos, vertaler Roemeens, over zijn boek Verdacht, geschreven op basis van dossiers van de Roemeense geheime dienst. Radio 1, 19.02-20.00u.