Telegraaf wil omroep voor actualiteiten

De Telegraaf wil een publieke omroep beginnen met de naam Wakker Nederland. Het dagblad roept abonnees op lid te worden, waardoor De Telegraaf het minimumaantal leden (50.000) snel verwacht te halen.

De omroep richt zich volgens initiatiefnemer Sjuul Paradijs, tevens hoofdredacteur van De Telegraaf, op „de zwijgende meerderheid die pal staat voor normen en waarden zonder gebonden te zijn aan een politieke partij”. Gisteren tekende hij met voorlopig voorzitter Frank Volmer, directeur van de Telegraaf Media Groep (TMG), de oprichtingsakte van het initiatief.

Volgens Paradijs zijn alleen in de beginfase Telegraafmedewerkers betrokken bij de omroep. „Wakker Nederland is een onafhankelijke democratische vereniging waarin de leden de dienst uit maken. De Telegraaf blijft het initiatief wel ondersteunen”, zegt hij in zijn eigen krant, die vandaag opende met het nieuws.

Wakker Nederland wil onder meer een sterk geprofileerde actualiteitenrubriek op televisie brengen. „Nova, Buitenhof, Pauw en Witteman, Eén Vandaag, noem maar op: cynisch en betweterig. Dezelfde meningen, dezelfde gezichten. Wakker Nederland gaat het anders doen, gaat zeggen waar het op staat”, zegt Paradijs in een promotiefilmpje op internet.

Wakker Nederland werft onder Telegraaflezers. Het lidmaatschap van een omroep bedraagt 5,72 euro per jaar. Na betaling wordt dat bedrag gekort op het abonnementsgeld van de krant. Deze constructie is wettelijk toegestaan. De Telegraaf, de grootste krant van Nederland, heeft volgens Het Oplage Instituut een oplage van 718.833 exemplaren (derde kwartaal 2008).

Een aspirant omroep moet voor 1 april minimaal 50.000 leden aan zich binden en kan dan een licentieaanvraag indienen bij minister Plasterk (Media, PvdA). Een andere toelatingseis is dat een nieuwe omroep een stroming in de samenleving moet vertegenwoordigen. In de statuten staat dat Wakker Nederland er naar streeft „de stem te zijn voor de liberaal conservatieve maatschappelijke stroming die zij vertegenwoordigt”. Ook weblog GeenStijl, onderdeel van de Telegraaf Mediagroep, wil een omroep beginnen.