Te koop: de inboedel van Fortuyn

De complele inboedel van Pim Fortuyns woning in Rotterdam wordt geveild.

Aanhangers van de vermoorde politicus zijn boos.

Alles in het huis is te koop Foto Rien Zilvold huis pim fortuyn foto rien zilvold Zilvold, Rien

De complete inboedel van Pim Fortuyns Rotterdamse Palazzo di Pietro wordt in juni geveild. Van het servies en meubilair tot zijn slofjes onder het bed. Diverse aanhangers van de in 2002 vermoorde politicus hebben tegen de voorgenomen veiling geprotesteerd.

De huidige eigenaren van het pand en de Nijmeegse veilingmeester Richard Hessink maakten dit weekeind de veilingplannen bekend. Het Rotterdamse gemeenteraadslid Marco Pastors, die in 2002 wethouder werd voor Fortuyns Leefbaar Rotterdam, heeft zich tegen de veiling gekeerd, evenals de Stichting Beeld van Pim. Die groep wil donderdag, Fortuyns verjaardag, demonstreren bij het standbeeld bij zijn huis. Tweede Kamerlid Jan Schinkelshoek (CDA) vraagt minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) of de staat spullen uit de boedel wil aankopen voor het geplande museum Huis van de Democratie.

Hessink laat van het bezit van Fortuyn een catalogus maken en organiseert voorafgaande aan de veiling een drie weken durende expositie. Het is de bedoeling om alle bezittingen mooi te verpakken en te voorzien van een sticker waarop staat dat het voorwerp ooit van de op 6 mei 2002 vermoorde politicus was. Volgens Hessink zal ook het bezit uit Fortuyns Italiaanse huis worden verkocht. Over de verwachte opbrengst wil hij geen uitspraak doen.

De Gelderse ondernemers Hans den Hartog en Marinus van Pommeren kochten eind 2007 het huis op het G.W. Burgerplein 11 van vastgoedhandelaar Chris Thunessen voor naar verluidt 1,1 miljoen euro, waarvan 150.000 voor de inventaris. Thunessen zou als voorwaarde hebben gesteld dat de nieuwe eigenaren niets zouden veranderen aan het huis en de inventaris. Den Hartog ontkent dat. Thunessen had het pand in 2002 van Fortuyns familie gekocht.

Den Hartog, die samen met zijn compagnon een bedrijf heeft in assurantiën en advies, hoopte met hun filiaal op deze bijzondere locatie extra klanten te trekken. Bij een verzekering kreeg men een certificaat waarin stond dat men bijdroeg aan het behoud van het Palazzo di Pietro, plus een gratis rondleiding door de woning. De aantrekkingskracht daarvan viel tegen, zegt Den Hartog, en daarom ziet hij zich gedwongen het interieur te veilen. Ook om het onderhoud van het ruime pand te kunnen bekostigen.

Veilingmeester Hessink vergelijkt de spulletjes in de inboedel met relieken in de katholieke kerk. „Pim Fortuyn is van het volk en het volk kan nu een stukje van hem bezitten.” Hessinks Nijmeegse veilinghuis gaat op zaterdag 27 juni alles veilen, op de kleding en de manuscripten na. „Van zijn sigarettenaansteker tot zijn OV- jaarkaart.”

En ook zijn pantoffels die al bijna zeven jaar onder zijn bed in de slaapkamer staan. „Zijn wijn doen we in speciale kistjes met een sticker waarop staat dat de fles van Pim is geweest.”

Meer veilingnieuws, maar dan van Michael Jackson: kijk op In Beeld, pagina 14 en 15.