Steve Ballmer looft gebruiksgemak iPhone

In januari 2007 dacht hij er nog heel anders over, maar Microsoft-topman Steve Ballmer complimenteert aartsconcurrent Apple nu in het openbaar met het succes van de iPhone. “De iPhone is een mooi computerplatform voor mobiele software en is erg eenvoudig in het gebruik.”

Ballmer voorspelde in het verleden dat de iPhone te duur was om voldoende marktaandeel te halen. Hij deed zijn uitspraak vandaag tijdens een discussie op het Mobile World Congress in Barcelona. De Microsoft-baas sprak met de topmannen van AT&T (het netwerk dat de iPhone in de VS verkoopt) en Nokia, ‘s wereld grootste telefoonfabrikant. Het onderwerp: een open ecosysteem voor mobiele applicaties.

De iPhone boort een nieuwe gebruikersgroep aan: mensen die hun mobieltje ‘persoonlijker’ willen maken met zelf uitgekozen software. Het aantal downloads van iPhone-applicaties in Apple’s App Store overtreft de verwachtingen, ook die van de concurrentie. Daarom komen fabrikanten van mobieltjes nu zelf met een eigen softwarewinkels. Microsoft deed gisteren in Barcelona de introductie van de Windows Mobile Marketplace, Nokia kondigde de komst van de OVI Store aan - een softwarewinkel waar vanaf deze zomer duizenden Symbian-applicaties te vinden moeten zijn. Google en RIM (van de BlackBerry) hebben al een eigen winkeltje, Palm (WebOS) krijgt er ook één.

Het succes van de nieuwe softwarewinkels hangt sterk af van de hoeveelheid beschikbare software. Apple bracht daarvoor een erg eenvoudige SDK (Software Development Kit, het gereedschap voor ontwikkelaars)  uit, die de drempel voor ontwikkelaars klein maakt. Microsoft en Nokia hebben al een grote groep trouwe ontwikkelaars, maar zijn er nog niet in geslaagd om mobiele software te combineren met automatische betaling en eenvoudige installatie.

Overigens zijn veel van die applicaties in feite webapplicaties: een programmaatje dat louter informatie doorgeeft van bestaande populaire websites, zoals Facebook, Flickr of Amazon. Zulke webapps vergen relatief weinig ontwikkeltijd en zijn makkelijker aan te passen aan de verschillende smaken telefoons. AT&T-directeur Ralph de la Vega pleit overigens wel voor minder besturingssystemen om het mobiele ecosysteem niet nóg gecompliceerder te maken. “Maar die oproep deed ik hier vorig jaar ook, en inmiddels zijn er twee besturingssystemen bijgekomen; Android en WebOS van Palm.”

Al te veel van die winkels maakt het er voor de mobiele bellers niet overzichtelijker op. Het zou efficiënter zijn als alle mobiele software op elk besturingssysteem zou werken, vinden met name de mobiele netwerken. De la Vega  van AT&T vergeleek de situatie met die van sms op de Amerikaanse markt. Daar was het tot 2002 niet mogelijk om een berichtje te sturen naar bellers op een ander netwerk. “Door het systeem open te maken is de omzet aan sms-jes gegroeid van 26 miljoen tot 5 miljard dollar”, aldus de AT&T-baas.

Voor mobiele netwerken is het verkopen van mobiele software aantrekkelijk omdat het extra dataverbruik stimuleert. Maar tegelijkertijd beperkt het de invloed die de operator traditiegetrouw heeft op alle diensten die in het eigen netwerk worden geleverd. De telecombedrijven hebben nu nog een dominante rol bij het toelaten van nieuwe telefoons en technologische innovaties. Veranderen in een simpel doorgifteluik van andermans diensten is geen aantrekkelijk vooruitzicht.

Bekijk hieronder de video van Steve Ballmers eerste reactie op de iPhone.

    • Marc Hijink