Spaans fonds voor vastgoed loopt vast

Het grootste vastgoedfonds van Spanje kan niet meer uitbetalen. Dit gebeurde na een massale run om participaties te verkopen in het beursgenoteerde fonds met een getaxeerde waarde van 3,3 miljard euro, Santander Banif Inmobiliario. Toen 80 procent van het belegde vermogen dreigde uitbetaald te moeten worden, heeft Santander van de beurstoezichthouder twee jaar uitstel gekregen om aandeelhouders die willen uitstappen hun investering terug te betalen.

Het besluit geldt als een nieuw teken dat de ineenzakkende onroerendgoedmarkt in Spanje de bankensector nog verder zal beschadigen. In november vorig jaar bood BBVA, de grote concurrent van Santander, de beleggers in haar onroerendgoedfonds reeds aan uit te stappen door hun aandelen aan de bank te verkopen. BBVA betaalde 1,6 miljard euro en kreeg in ruil daarvoor 95 procent van het fonds in handen.

Zowel in het geval van Santander als BBVA worden nu vraagtekens gezet bij de waardering van het onroerend goed in de fondsen. Sinds eind vorig jaar de bel in de speculatieve huizenmarkt van Spanje werd doorgeprikt zijn de huizenprijzen naar schatting 30 procent gedaald. Deze afwaardering op onroerend goed heeft echter niet plaatsgevonden bij de fondsen van de banken. Als beleggers echter massaal uit de fondsen stappen en de bank de activa moet verkopen, dreigt een forse afwaardering. Dat geldt eveneens voor het onroerend goed dat de Spaanse banken in handen krijgen nu steeds meer particulieren hun hypotheken niet langer kunnen betalen en bouwbedrijven hun kredieten niet kunnen aflossen.

Gisteren maakte de centrale bank in Spanje bekend dat de balanspost ‘dubieuze leningen’ bij de banken het afgelopen jaar verviervoudigde. In totaal staat nu voor een bedrag van 63 miljard euro aan kredieten en hypotheken uit waarvan aflossing twijfelachtig is. Meer dan de helft daarvan komt voor rekening van de Spaanse spaarbanken.

De huizenmarkt in Spanje zakte het afgelopen jaar ineen. In 2008 daalde het aantal huizenverkopen met 28 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Naar verwachting staan er aan het einde van dit jaar 1,6 miljoen huizen in Spanje te koop.