Rol Franse regering Holocaust erkend

parijs. De Franse Raad van State, het hoogste gerechtshof, heeft de rol van Frankrijk erkend in het deporteren van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. In dezelfde uitspraak heeft de Raad ook aanvullende compensaties aan overlevenden en families van overledenen uitgesloten. Tijdens de oorlog hielp de toenmalige regering van Vichy met het deporteren van ruim 76.000 mensen, onder wie 11.000 kinderen. Minder dan 3.000 keerden er levend terug. Joodse groeperingen verwelkomden de uitspraak, de duidelijkste juridische erkenning van Frankrijk tot nu toe. In 1995 was toenmalig president Jacques Chirac de eerste Franse leider die verklaarde dat de Franse staat verantwoordelijk was. Deze verklaring stond haaks op de lang heersende officiële positie van Frankrijk dat de acties van het Vichy-regime niet vereenzelvigd kan worden met de Franse Staat.