Olieconcern BP moet een nieuwe president-commissaris vinden

BP heeft bijna twee jaar besteed aan het vinden van een opvolger voor Peter Sutherland, die dit voorjaar afscheid zou nemen. Maar het lijkt steeds waarschijnlijker dat de president-commissaris van het Britse olieconcern tot in de zomer in functie zal blijven. Hoe moeilijk is het om in zijn voetsporen te treden?

Paul Skinner, de president-commissaris van mijnbouwconcern Rio Tinto en de voornaamste kandidaat voor de opvolging van Sutherland, heeft zich naar verluidt teruggetrokken. Zijn kandidatuur lijkt ernstig te zijn verzwakt door zijn slechte aanpak van de herkapitaliseringsplannen van Rio.

Maar BP zou toch een keur aan geschikte alternatieven achter de hand moeten hebben. Zeker, het is geen makkelijke baan. De succesvolle kandidaat moet een strategisch denker zijn, die leiding kan geven aan het bestuur bij het nemen van belangrijke beslissingen over de koers van BP. Hij moet ook een politicus zijn, die net zo ontspannen kan omgaan met iemand als Vladimir Poetin als met een clubje nerd-achtige olieanalisten. En hij moet geen kilo’s bagage met zich meetorsen. Dat betekent dat veel commissarissen in prominente posities bij in moeilijkheden verkerende banken niet in aanmerking komen.

BP mag zijn hoofdkantoor dan in Engeland hebben, het is een internationaal concern dat over de hele wereld kan zoeken naar een opvolger voor Sutherland. Misschien iemand uit de VS, waar BP aanzienlijke belangen heeft? Er lopen daar wel een paar voormalige oliebazen rond, zoals Lee Raymond, die zes jaar bestuursvoorzitter van ExxonMobil was. Maar misschien wordt hij te zeer met Exxon verbonden geacht. Lou Noto, de voormalige topman van Mobil, kan ook kandidaat zijn. En van de Europeanen zou Thierry Desmarest, de president-commissaris van het Franse olieconcern Total, de baan aankunnen. Van de mogelijke kandidaten uit Engeland zelf zou BG’s Frank Chapman aan de functie-eisen voldoen.

Concurrent Shell heeft het goede voorbeeld gegeven. Peter Voser, een Zwitser, zal deze zomer uitvoerend directeur worden. De president-commissaris, Jorma Ollila, is een Fin. Net als die andere Brits-Nederlandse reus Unilever – met een Zweedse president-commissaris en een Nederlandse topman – is de top van Shell nu helemaal internationaal. Misschien moet BP dat ook doen.

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen: www.breakingviews.com

    • Fiona Maharg-Bravo