Nieuwe Steinmeier heet gewoon Frank

Opvallend onopvallend is de lijsttrekker van de Duitse sociaal-democraten, Frank-Walter Steinmeier, zich aan het ontdoen van het tweede deel van zijn voornaam. ‘Frank-Walter’ is langzaam ‘Frank’ aan het worden.

Steinmeier doet dit jaar een gooi naar het bondskanselierschap. Hij is vicekanselier en minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet van zijn grote concurrent Angela Merkel. De campagnestrategen vonden zijn naam kennelijk te lang. Het tweede deel wordt nu verdonkeremaand.

Dat levert dualistische taferelen op. Zijn persoonlijke website heeft de volledige voornaam nog als adresaanduiding. Maar bij doorklikken is het kortweg Frank. In Duitsland is een dubbele voornaam heel gewoon. De nieuwe minister van Economische Zaken heet Karl-Theodor zu Guttenberg. Kanselier in de jaren zestig was Kurt Georg Kiesinger – en zo zijn er talloze voorbeelden.

Bij Steinmeiers partij, de SPD, wordt gezegd dat het korte Frank „praktischer” is. De bewindsman merkte op, toen een journalist hem ernaar vroeg, dat hij in zijn jeugd door iedereen Frank werd genoemd. Kortom, niets nieuws.

Maar de buitenwereld kijkt er toch raar van op. De degelijke en een tikje saaie Steinmeier wordt ineens een nieuwe identiteit aangemeten. Waarom heeft hij dat nodig, vragen achterdochtige commentatoren zich af.

In herinnering komt de ongelukkige imagoverandering van een voorganger van Steinmeier, toenmalig SPD-lijsttrekker Rudolf Scharping. Hij ontdeed zich op enig moment van zijn baard, een gezichtsattribuut dat in Duitsland volledig accepté is. Nadien is het met de politicus Scharping niet meer goed gekomen.