Nederlandse Opera met 15 producties

De Nederlandse Opera brengt volgend seizoen een recordaantal van vijftien producties, waaronder acht nieuwe ensceneringen, vijf reprises en twee nieuwe opera’s in samenwerking met de gastprogrammering van Het Muziektheater. Daarmee zal nauwer worden samengewerkt. Het seizoen 2009/2010 telt daarmee 109 voorstellingen. In CMS Derks Star Busmann werd voor het eerst een vaste sponsor gevonden, voorlopig voor twee opera’s maar met de intentie van „een langdurige relatie”, aldus zakelijk leider Truze Lodder.

Dat zowel de sponsor als het aantal voorstellingen opvallen in crisistijd, wordt door artistiek leider Pierre Audi erkend. „Maar wij plannen jaren vooruit en plukken nu de vruchten van eerder werk. Gelukkig maar. Kunst is in crisistijd noodzaak in plaats van luxe.”

De Nederlandse Opera, die sinds het vertrek van Ingo Metzmacher geen muzikaal leider heeft, is in een vergevorderd onderhandelingsstadium met een nieuwe chef-dirigent. Volgende maand worden naam en details bekend.

Het contract van Yakov Kreizberg, de huidige chef-dirigent van het meestal bij De Nederlandse Opera begeleidende Nederlands Philharmonisch Orkest (NedPhO) loopt af in 2011. NedPhO-directeur Rob Streevelaar erkent dat daarna de keuze voor een nieuwe chef-dirigent die óók leider bij de opera zou worden, „een logische stap is”. Kreizberg houdt vast aan veel gastdirecties en wil niet vastzitten aan twee à drie producties per jaar bij De Nederlandse Opera. Streevelaar „Maar een chef-schap dat het NedPhO met de opera combineert is voor veel dirigenten wél zeer aantrekkelijk. Dat maakt het mogelijk een chef aan te trekken van een kaliber dat anders lastiger haalbaar zou zijn.”

Nieuwe producties zijn er komend seizoen van La Juive van Halévy (regie: Pierre Audi), Purcells Dido and Aeneas (DNO-debuut William Christie), Strauss’ Salome (regie: Peter Konwitschny), Puccini’s La fanciulla del West , Wagners Fliegende Holländer (dir. Hartmut Haenechen), een double bill van Bartóks Hertog Blauwbaards Burcht en Dallapccola’s Il prigioniero en Don Chisciotte in Sierra Morena van Conti (dir. René Jacobs). Wereldpremières zijn A Dog’s Heart van Alexander Raskatov en het monodrama Emilie van Kaija Saariaho, gecomponeerd voor sterzangeres Karita Mattila, die het ook in Amsterdam komt zingen.

Reprises zijn er van After Life (Michel van der Aa), L’Elisir d’Amore (Donizetti), Le Nozze di Figaro (Mozart), Turandot (Puccini). Abonnementen zijn er van 30 tot 1430 euro, jongeren krijgen korting.

    • Mischa Spel