Minister Japan weg na opspraak

De Japanse minister van Financiën Soichi Nakagawa heeft vandaag zijn aftreden aangekondigd. Zijn positie werd onhoudbaar na beschuldigingen dat hij afgelopen weekeinde op een G7-top in Rome in beschonken toestand een persconferentie heeft gegeven.

Het aftreden van Nakagawa betekent een schok voor het toch al wankele kabinet van de Japanse premier Taro Aso.

Minister Nakagawa heeft op een persconferentie vandaag ontkend dat hij dronken was. Volgens de minister die tijdens de bijeenkomst met de pers in Rome nauwelijks zijn ogen kon openhouden en niet goed uit zijn woorden kwam, had hij last van een combinatie van vermoeidheid ten gevolge van een jetlag en van zware medicijnen die hij had ingenomen wegens een verkoudheid. Tijdens een lunch voorafgaande aan de persconferentie had Nakagawa volgens eigen zeggen „slechts enkele slokjes wijn” genomen.

De minister wil aftreden nadat het parlement, waarschijnlijk eind april, de begroting voor het komende jaar heeft goedgekeurd.

De aankondiging vandaag van de minister van Financiën bracht premier Taro Aso ernstig in verlegenheid, omdat hij Nakagawa gisteren nog had gevraagd om aan te blijven.

Analist Minoru Morita meent dat het incident een zo grote vernedering is voor Aso en voor Japan, dat de druk op zijn kabinet om af te treden verder zal toenemen. Volgens peilingen zou de oppositie voor het eerst in 54 jaar kans maken in de regering te komen. (AP, Reuters)

Bekijk het filmpje via nrc.nl/buitenland