Minder marine VS op Okinawa

De VS gaan achtduizend mariniers terugtrekken van het zuidelijke Japanse eiland Okinawa naar het eiland Guam, dat Amerikaans territorium is.

Hiertoe heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, vandaag in Tokio een overeenkomst getekend met haar Japanse ambtgenoot Hirofumi Nakasone.

Het raamwerk van de troepenverplaatsing was al overeengekomen in 2006. Maar er bleven een paar struikelblokken over. Zo is nog niet duidelijk naar welke locatie de Amerikaanse luchtmachtbasis Futenma op Okinawa zal worden overgebracht. De basis is een belangrijk verbindingscentrum voor de mariniers in het Stille Zuidzee-gebied.

Amerikaanse en Japanse functionarissen hebben afgesproken om de basis te verplaatsen naar een ander, minder dichtbevolkt deel van Okinawa. Tegenwerking van de plaatselijke bevolking, die van de mariniers af wil, heeft de voortgang van dit proces evenwel vertraagd.

Minister Clinton verklaarde vandaag dat het akkoord om nu over te gaan tot het terugbrengen van het aantal mariniers op Okinawa de betrokkenheid van Amerika weerspiegelt met de alliantie tussen de VS en Japan. „Het akkoord versterkt onze missie om Japan te verdedigen tegen elke aanval en om elke aanval af te schrikken met alle noodzakelijke middelen”.

De Japanse minister van Buitenlandse Zaken benadrukte eveneens dat het akkoord de kracht van de onderlinge alliantie aantoont.

Op dit moment zijn er op Okinawa nog 13.000 mariniers gelegerd op een totaal van 23.000 Amerikaanse militairen. Zij maken onderdeel uit van een troepenmacht van ongeveer 50.000 Amerikaanse militairen die in Japan zijn ingezet, voortvloeiend uit een onderling veiligheidsakkoord dat beide landen na het einde van de Tweede Wereldoorlog hebben afgesloten. In Japan heeft de mogelijke troepenverplaatsing een verhit debat losgemaakt, omdat Japan zelf ten minste 2,8 miljard dollar moet bijdragen aan de kosten. (AP)