Mein Kampf na diefstal weer terug

Het Liberty Park in Overloon kreeg gisteren een bijzonder exemplaar van Mein Kampf terug, dat in 2004 uit het toenmalige Oorlogs- en Verzetsmuseum werd gestolen. Bij een huiszoeking in het Belgische Neerpelt werd het boek van Adolf Hitler vorig jaar teruggevonden. Sinds begin jaren tachtig lag het in het Overloonse museum. Directeur Erik van den Dungen geeft uitleg.

Wat is er zo bijzonder aan dit exemplaar?

„Het is een van de tientallen die door het Duitse naziregime cadeau werden gedaan aan hoge nazi- of NSB-functionarissen die zich hadden bewezen. Het is het exemplaar van óf Arthur Seyss-Inquart, tijdens de Duitse bezetting rijkscommissaris van Nederland, óf van NSB-voorman Anton Mussert. Dat is niet helemaal duidelijk.”

Waarom zou iemand het willen stelen?

„Vanwege extreemrechtse of nationalistische sympathieën. Er is destijds iemand gearresteerd, maar het is nooit bewezen dat deze persoon het ook gedaan heeft.”

Worden er vaak dingen uit uw museum gestolen?

„Gelukkig niet. Volgens mij was dit de eerste keer.”

Waarom is het belangrijk dat ‘Mein Kampf’ weer terug is?

„Vooropgesteld: ik vind Mein Kampf een beschamend boek. Maar het heeft historische en museale waarde. Het heeft een belangrijke rol gespeeld bij de rassenvervolging en waarschijnlijk bijgedragen aan de totstandkoming van de Tweede Wereldoorlog.”

Wordt het boek nu extra goed beveiligd?

„Ja. Het zal zeer lastig worden om het nogmaals te stelen.”

Steven Verseput

    • Steven Verseput