Luidspreker lokt hitsige olifantman

Rotterdam, 17 febr. - Confrontaties tussen Afrikaanse boeren en gevaarlijk hitsige olifantmannen die oogsten dreigen te vernietigen, zijn te vermijden door de bullen weg te lokken met bronstgeluiden of aardtrillingen zoals vruchtbare vrouwtjes die maken. Dat zei ecoloog Caitlin O`Connell-Rodwell van de universiteit van Standford afgelopen weekeinde op het jaarcongres van de AAAS, een organisatie van Amerikaanse wetenschappers. O`Connell probeerde 26 bullen te lokken met bronstgeluiden uit ingegraven luidsprekers. Dat lukte alleen als de dieren in hun seksueel actieve periode waren. Olifanten kunnen bronstgeluiden waarnemen op afstanden van tien kilometer of meer. De dieren trokken naar de geluidsbron. O`Connell-Rodwell hoopt dat het geluid bruikbaar is om in Namibië olifanten binnen het natuurpark Etosha te houden.