Helpt witte wijn echt tegen een rodewijnvlek?

Een vriendin van Michiel Eijsbouts uit Amsterdam kreeg laatst rode wijn over haar nieuwe hoogpolige tapijt. Ze gingen „ras in de weer met de fles witte wijn”. Zijn vraag: waarom gaat rode wijn eruit met witte?

Witte wijn is slechts één van de tientallen huis-tuin-en-keukenmiddelen die schijnen te helpen bij rode-wijn-vlekken. Zout is een beproefde methode – het zout absorbeert de wijn, net als aardappelzetmeel of maïszetmeel. Maar ook jonge jenever, melk, schoonmaakazijn, spa rood en zelfs bier zijn beproefde middeltjes.

Deze middelen schijnen te werken, maar er is nooit onderzoek gedaan naar de kracht van de werking van witte wijn of de andere middeltjes, zegt Paul Terpstra, voormalig hoogleraar huishoudstudies (de vakgroep is inmiddels opgeheven) aan de universiteit van Wageningen. „Ik ken het verhaal ook, als ‘tip van grootmoeder’, maar we hebben nooit gekeken of deze huishoudelijke middeltjes ook echt werken.”

Het belangrijkste bij geknoei met rode wijn is dat je meteen in actie komt, legt Terpstra uit. Vooral bij katoenen kleding: dat bestaat uit celluloze, holle vezels. „Ze liggen plat, zoals tuinslangen, maar ze zuigen zich gemakkelijk vol.” Zodra de wijn zich in de vezels heeft genesteld, is die er maar moeilijk weer uit te krijgen.

En dus helpt ieder middel dat de rode kleurstof verdunt, of die rode kleur weer uit de vezels spoelt. Maar of dat ‘wegspoelen’ van de rode vlek inderdaad het beste met witte wijn gaat, valt te betwijfelen. De Consumentenbond heeft een vlekkenwijzer uitgebracht, daarin staat expliciet dat je geen witte wijn moet gebruiken: „Die bevat suikers, die vaak weer tot verdere vervuiling leiden.” Hetzelfde geldt voor zout: „Vooral in tapijt en meubelbekleding zal zout achterblijven. Dat houdt de plek vochtig en daardoor maakt vuil meer kans.”

Wat dan wel werkt? Flink spoelen met water helpt bij kleding het beste. Op tapijt of meubels kun je het beste eerst deppen met keukenpapier, daarna eventueel absorberend poeder gebruiken. Ook de Consumentenbond zegt dat het essentieel is om snel in actie te komen: „Laat de vlek niet opdrogen.” En daar komt het geheim van dranken als witte wijn of bier kijken; die zijn gewoon het snelst voor handen, bij een etentje of in de kroeg.

    • Annemarie Kas