HBOS verliest status ?triple A?

Lloyds Banking Group, zoals Lloyds TSB heet na de recente overname van hypotheekbank HBOS, heeft gisteren haar langgekoesterde triple A-status bij kredietbeoordelaar Moody’s verloren. De beurskoers van Lloyds, die vrijdag al 32,5 procent was gedaald door de bekendmaking van verliezen van 10 miljard pond (11,1 miljard euro) bij HBOS, tuimelde gisteren opnieuw met 8 procent naar beneden.

Investeerders vrezen dat er nog meer verliezen op komst zijn bij HBOS, dat de afgelopen jaren grote kredieten verleende aan tal van grote bouwprojecten die nu sterk in waarde zijn verminderd. Veel analisten houden er rekening mee dat de regering zich genoopt zal zien het overheidsaandeel in Lloyds Banking Group, thans 43 procent, verder te verhogen.

HBOS raakte vorig najaar in acute problemen. Lloyds nam de bank daarop – na persoonlijke bemiddeling van premier Gordon Brown – inderhaast over. Victor Blank, de voorzitter van de raad van commissarissen, presenteerde het aanvankelijk als een buitenkans, waardoor Lloyds zou kunnen uitgroeien tot de grootste bank van Groot-Brittannië.

Vorige week erkende topman Eric Daniels echter dat Lloyds voor de overname amper de tijd had genomen de boeken van HBOS te bestuderen. Die nalatigheid wreekt zich nu. Lloyds, dat tot dan toe een tamelijk terughoudend kredietbeleid voerde en er relatief goed voor stond, verkeert nu plotseling zelf in moeilijkheden. Volgens analisten heeft de bank zo’n 11 miljard pond nodig aan nieuw kapitaal.

Ook voor Brown is de ontwikkeling pijnlijk. Mede door zijn toedoen moeten nu twee banken leunen op de overheid in plaats van één. Een woordvoerder van Brown liet gisteren echter weten dat de regering niet van plan is Lloyds te nationaliseren, zoals door sommigen was gesuggereerd.

Moody’s motiveerde zijn besluit om Lloyds lager te classificeren met een verwijzing naar de toegenomen risico’s waaraan Lloyds via HBOS is blootgesteld.