Groot verlies Aegon

Verzekeraar Aegon zal in het vierde kwartaal van 2008 waarschijnlijk een verlies boeken van 1,2 miljard euro. Het concern uit Den Haag maakte dit vanmorgen bekend tijdens de publicatie van haar voorlopige resultaten over de laatste maanden van 2008.

Dat de verzekeraar een verlies zou boeken, was ingecalculeerd. Aegon heeft, net als andere financiële instellingen, te lijden onder de grote volatiliteit op de financiële markten en van de koersdalingen die daarmee gepaard gaan.

Om de crisis het hoofd te bieden en de kapitaalpositie te versterken kondigde Aegon eerder dit jaar al aan dat de efficiëntie binnen het bedrijf omhoog moet om zo meer geld vrij te maken.

In het vierde kwartaal wist Aegon 1 miljard euro vrij te maken en in 2009 wil het concern nog eens 1,5 miljard euro vrijmaken uit het eigen bedrijf door efficiënter te werken. Een deel van het geld moet vrijkomen door kostenbesparingen. Dat zal ook leiden tot een banenreductie. Topman Alexander Wynaendts zei vanmorgen dat de afname van arbeidsplaatsen waarschijnlijk vooral in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië zal plaatsvinden. Deze twee landen vormen samen met Nederland de kernmarkten voor Aegon, waar het grootste deel van de omzet en winst wordt gemaakt. Bijna de helft van de 32.000 werknemers van Aegon werkt in de VS.

Analisten waren vanmorgen positief over de kapitaalpositie van Aegon die ertoe leidde dat de solvabiliteitsratio – de verhouding tussen het eigen en het vreemd vermogen – uitkwam op 180 procent. Hierdoor lijkt het niet waarschijnlijk dat Aegon op korte termijn weer geld nodig heeft van het Rijk. Eind vorig jaar kreeg Aegon nog een kapitaalinjectie van 3 miljard euro van minister Bos (Financiën, PvdA).

Op de Amsterdamse beurs daalde het aandeel Aegon flink. Rond het middaguur stond de koers op 3,43 euro, min 7,7 procent. De AEX-index stond op datzelfde moment op een verlies van 2,8 procent.