Enjoy the pain! Kungfu als geloofsboodschap

Monnik Shi Yan Ming wordt gezien als een spiritueel leider. Rappers adoreren hem.

In ruil voor onkosten, eten en een slaapplek komt deze kungfuheld naar Amsterdam.

In een filmpje op Youtube snijdt een kale, Chinese monnik in het decor van een tv-show stronkjes witte kool tegen zijn blote borstkas. De voice-over verklaart wat deze Shaolin monnik demonstreert: „Zijn missie in dit land is om de boodschap van boeddhisme te verspreiden en bij te dragen aan wereldvrede.” Dan slaat hij met een vlakke hand de bodem uit een flesje Coronabier.

Dit is monnik Shifu (‘meester’) Shi Yan Ming. Hij draagt een baseballpet achterstevoren, is 45 jaar, woont in New York, is getrouwd en heeft twee kindertjes. Kan dat allemaal voor een monnik? Ja, dat kan. Vindt Shi zelf.

Shi is in de VS geen onbekende. De rappers van de Wu-Tang Clan adoreren hem, acteurs noemen hem hun ‘spiritueel leider’ en Shi trad zelfs op in reclamespotjes voor Nike en IBM. Shi Yan Ming is een kungfumeester en zenboeddhist. In een studio op Broadway doceert hij vechtsporten als kungfu en de meditatieve gymnastiek tai chi.

Hij kan een stapel plankjes doormidden slaan met de kracht van een vuist of bakstenen verpletteren met zijn schedel. En in maart komt hij een weekend naar Amsterdam, om het ook aan ons te leren.

Masseur en acupuncturist Henry de la Croix haalt hem naar Nederland, voor het eerst. De la Croix zag de documentaire Kungfu Monk op het tv-kanaal van National Geographic. „Ik was zo onder de indruk dat ik meteen ben gaan googelen. Toen heb ik hem een mailtje gestuurd of hij niet een keer naar Nederland wilde komen.” En warempel, Shi reageerde. In ruil voor onkosten, eten en een slaapplek komt de kungfuheld naar Amsterdam.

In het sportcentrum aan de Boelelaan kun je dan de rustige bewegingen van qi gong leren, daarna het meditatieve tai chi en na de lunch volgt een kungfutraining. Dan doceert de New Yorkse monnik over de Chan filosofie en de Shaolin tempel.

De la Croix had zich nooit eerder beziggehouden met „dit soort dingen”. Wel heeft hij een praktijk met oosterse geneeswijzen en is hij door zijn Indonesische achtergrond geïnteresseerd in de stille krachten. Om zich voor te bereiden op de komst van de Shaolin monnik, heeft hij zijn boek gekocht en is hij begonnen met kungfuoefeningen. Inmiddels geeft hij zelf kungfulessen in zijn woonplaats Alkmaar. Boeddhistisch is hij niet, wel gelooft hij in ‘een’ god: „maar als belangrijkste geloof ik dat het lichaam je tempel is.” Kungfu is een manier om het lichaam te beheersen. De la Croix: „Je moet fysiek en mentaal samen trainen om een sterke geest te krijgen. Dat is wat Shi Yan Ming doet. Hij is niet zweverig, maar spiritueel én met beide benen op de grond.” New Yorkers vallen als een blok voor de grijnzende monnik: ,,Zijn aura is geweldig”, fleemt een acteur in de documentaire.

Niet iedereen is even blij met de rebellerende, commerciële monnik. „Ik doe wat ik wil”, schaterlacht Shi in de documentaire, maar de Chinese overheid en sommige monniken zijn bang dat hij hun erfgoed verkwanselt aan het Westen – liever hadden ze de geheimen van de Shaolin in China willen houden. Maar Shi is vastbesloten om de tradities van de tempel te vertalen naar de 21ste eeuw. Dus zien we de monnik in joggingbroek over een drukke New Yorkse stoep slenteren, met één hand bellend in zijn mobieltje, de andere trekkend aan zijn twee kleuters.

In 1992 kwam Shi met zijn collega-monniken uit China naar San Francisco om een demonstratie te geven van hun kungfukunsten. Op de laatste avond sloop Shi het hotel uit, met alleen zijn paspoort en een stapeltje foto’s op zak. Een taxichauffeur bracht hem naar Chinatown. Na zeven maanden onderduiken werd hij naar New York gebracht waar hij politiek asiel aanvroeg. Vanuit het niets begon hij zijn eigen kungfuschool en Shaolintempel op Manhattan.

En daar traint hij beurshandelaars, tv-acteurs en kinderen – die net als hij op hun vijfde beginnen met kungfulessen. Het verschil met China? Hier worden de kids niet geslagen door monniken, zoals Shi destijds overkwam. Hier hoeven de kinderen hun halsspieren niet te trainen door tien minuten in een strop te hangen.

Door dit soort oefeningen meer dan twintig jaar te hebben doorstaan, is de pijngrens van Shi aardig opgerekt. Zich uitstrekken op een spijkerbed? Doet hem niks. Wacht, leg er anders nog een betonnen plaat op? Ja, zo ja. En nu heel hard erop slaan met een tweede plaat. Krak! En kijk, hij lacht gewoon. „Take the pain, enjoy the pain”, zegt hij in de camera. Een reeks kleine gaatjes in zijn rug getuigen van de actie. Maar we hebben ons nog niet omgedraaid en daar breekt hij alweer een stapel planken doormidden.

Dat wordt een geweldige show, straks in Amsterdam. „Ik hoop het niet”, zegt organisator De la Croix. „Ik pak zelf liever een zaag als een plank doormidden moet.” Het belangrijkste is volgens hem om de inspiratie van Shi te kunnen voelen.

De ware liefhebbers van Shaolin komen uit onverwachte hoek: de zwarte achterbuurten van New York. Daar genoten straatboefjes al lang van obscure kungfufilms met gillende Chinese monniken in de plaatselijke, aftandse bioscoopjes. „In het getto vochten we toch al”, zegt voorman van de Wu-Tang Clan, ‘Raekwon’, en de kreten van de kungfustrijders klonk de rappers ook als muziek in de oren. De mix van duizend jaar zenboeddhisme en hiphop was dus snel gemaakt.

En volgens monnik Shi kun je best een gedisciplineerde monnik zijn én met je hiphopmakkers de stad in op zaterdagavond – daar drinkt hij dan ook gewoon een biertje bij: zijn ,,speciale water”: „Peace”, proost Shi, als een echte monnik met street cred.

Toch lijken gewelddadigheid en het vreedzame boeddhisme een vreemde combinatie. De la Croix ontkent dat en merkt op dat kungfu geen agressie gebruikt. „Roken, dat is pas agressie. Kungfu is bedoeld om een uitdaging de hand te bieden, om een oplossing te zoeken. De gecontroleerde bewegingen versterken de geest.” Veel mensen willen Shaolin bestuderen om kungfuster Bruce Lee te kunnen imiteren. Maar dat is niet de bedoeling, zegt De la Croix.

„Als je goed wil leren vechten, kun je beter naar Yoda uit Star Wars kijken.”

Bekijk een documentaire over Shi Yang Min op YouTube; trefwoorden: shaolin monk america

Leer Qi Gong, Tai Chi en Kung Fu van kungfumonnik Shi Yan Ming op 21 en 22 maart 2009, Universitair Sportcentrum Amsterdam, Boelelaan 46.Kosten: 125 euro voor één dag, 195 voor twee dagen.Meer informatie: www.ShifuShiYanMinginHolland.nl

    • Olga van Ditzhuijzen