Eén lader voor gsm?s

Telefoonfabrikanten Nokia, Samsung, Sony Ericsson en Motorola stappen over op het gebruik van universele adapters. Dat moet een eind maken aan de stapel telefoonladers die mobiele bellers in de loop van de jaren verzamelen. Dat maakte de GSMA, een belangenorganisatie van de mobiele industrie, vanmorgen bekend op het Mobile World Congress in Barcelona. Aan de afspraak doen ook grote telecombedrijven als AT&T, Orange, Vodafone en T-Mobile mee. De GSMA denkt dat in 2012 de helft van alle telefoons dezelfde adapter zal gebruiken.

De Europese Commissie vroeg gisteren om een standaardadapter voor alle Europese mobieltjes. Maar volgens GSMA-directeur Robert Conway kwamen de telefoonfabrikanten en telecombedrijven afgelopen vrijdag al tot een akkoord . Als standaard gaat de zogeheten mini-usb-aansluiting dienen.

Voor mobiele bellers is het onhandig dat ze voor elke telefoon een nieuwe adapter moeten gebruiken en laders niet kunnen uitwisselen. Per jaar worden één miljard mobieltjes verkocht.

Meer over het Mobile World Congress op nrc.nl/hebben