Een kloppend begin

Bijna dertig jaar geleden werd ik door een nieuwe geliefde, nu mijn ex, te eten gevraagd in zijn door een eerdere ex vrijwel leeggehaalde flat.

Hij trakteerde mij op een enorme vloermat van een zeetong, die hij langzaam smoorde in een half pond boter. Het was nog een toer om de vis warm te houden in de steeds bruiner wordende boter tot de pan aardappelkruim erbij op tafel kon worden gezet. De groente bestond uit een toefje peterselie.

De tafel gedekt met rieten placemats, twee onderzetters voor onder de pannen en twee heel verschillende borden met barsten. Vorken rechts, messen links en een fles muscadet erbij, met een soort onbreekbare waterglazen. Ik had dat anders geleerd maar was diep onder de indruk van het formaat van de vis, en de hoeveelheid gesmolten boter.

Om te laten zien dat ik ook niet van de straat was, ben ik in de keuken gaan zoeken naar ingrediënten voor een nagerecht. Ik vond:

6 sinaasappels

6 eieren

een pak suiker

een pakje maïzena

Recept 1.

Roer in een steelpan met dikke bodem drie eetlepels suiker door drie eidooiers tot een dik, bleek en luchtig geheel. Roer er een eetlepel maizena door. Pers drie sinaasappels uit en rasp wat van de schil boven de eidooiermassa. Roer het sinaasappelsap erdoor en breng dit mengsel al roerend heel zachtjes aan de kook. Als het een dikke vla is geworden van het vuur halen. Klop drie eiwitten stijf in een kom (snufje zout erdoor) en meng die door de vla.

Bij gebrek aan serviesgoed om de vla in te serveren, kan dit toetje desnoods worden opgediend in de lege sinaasappelschillen.

Daarna draaiden wij lp’s van The Beggars Opera („that made Rich gay and Gay rich” – als ik het me goed herinner) waar we (veel) koffie en (te veel) cognac bij dronken.

Behalve een pak droge biscuits en voornoemde koffie was er geen noemenswaardige etenswaar te vinden, zodat ons ontbijt toen het licht begon te worden bestond uit de uitgeperste 3 resterende sinaasappelen en eieren:

Recept 2.

Roer in een kom drie eidooiers luchtig met één eetlepel suiker. Doe er een theelepel maïzena door. Klop de drie eiwitten stijf (snufje zout). Hussel ze door de dooiermassa. Laat een klont boter zachtjes smelten in de koekenpan en bak daarin heel zachtjes maar kordaat de omelet tot de onderkant goudgeel is en de bovenkant nog zacht vloeibaar is. Dubbelgevouwen op een onder de heetwaterkraan verwarmd bord laten glijden.

Drink er een flinke pot koffie en het sap van de drie overgebleven sinaasappels bij.

Hierna was mijn geliefde er geheel van overtuigd dat ik de ware was.

Janneke Vreugdenhil heeft tot 2 maart vakantie. Tot die tijd vertellen lezers over het gerecht waarmee ze hun geliefde hebben veroverd.

    • Ingeborg Lesener