Eén adapter die (bijna) alle mobiele telefoons oplaadt

Telefoonfabrikanten Nokia, Samsung, Sony Ericsson en Motorola stappen over op het gebruik van universele adapters. Dat moet een einde maken aan de stapel ongebruikte telefoonladers die mobiele bellers in de loop van de jaren verzamelen. Aan de afspraak doen ook grote telecombedrijven als AT&T, Orange, Vodafone en T-Mobile mee. Dat maakte de GSMA, een belangenorganisatie

Mini-usb lader voor de auto

Mini-usb lader voor de autoMini-usb lader voor de auto

Telefoonfabrikanten Nokia, Samsung, Sony Ericsson en Motorola stappen over op het gebruik van universele adapters. Dat moet een einde maken aan de stapel ongebruikte telefoonladers die mobiele bellers in de loop van de jaren verzamelen. Aan de afspraak doen ook grote telecombedrijven als AT&T, Orange, Vodafone en T-Mobile mee. Dat maakte de GSMA, een belangenorganisatie van de mobiele industrie, vanmorgen bekend op het Mobile World Congress in Barcelona. De GSMA denkt dat in 2012 de helft van alle telefoons dezelfde adapter zal gebruiken. Per jaar worden er ruim een miljard mobiele telefoons verkocht.

Niet geheel toevallig had gisteren de Europese Commissie gevraagd om één standaard adapter voor alle Europese mobieltjes. Dat zou in overleg met de industrie moeten gebeuren en niet met dwingende wetgeving.

Volgens GSMA-directeur Robert Conway kwamen de telefoonfabrikanten en telecombedrijven afgelopen vrijdag tot een akkoord over de standaard-adapter. Als universele lader gaat de zogeheten micro-usb aansluiting dienen. Op dit moment gebruiken veel telefoonfabrikanten al mini-usb. Volgens critici zou, als mini-usb de standaard geworden was, waarschijnlijk 90 % van de telefoons in 2012 dezelfde adapter hebben.

Het is niet de eerste keer dat de industrie beterschap belooft: in 2007 werd micro-USB ook al aangedragen door Nokia, Samsung, Motorola, Sony Ericsson en LG.

Voor mobiele bellers is het onhandig dat ze voor elke telefoon een nieuwe adapter moeten gebruiken en laders niet of nauwelijks onderling kunnen uitwisselen. Telefoonbouwers en telecombedrijven kunnen volgens Conway veel geld en energie besparen doordat ze niet bij elke telefoon een losse adapter hoeven te leveren. “De meeste adapters gaan langer mee dan het mobieltje.”

De Europese Commissie wil ook dat laders in de toekomst ook een stuk zuiniger zijn dat op dit moment: ze zouden in 2030 30 procent minder energie moeten gebruiken.

    • Marc Hijink