Dorpen Han en Hui slaags

Een vuurwerkgevecht tussen kinderen heeft geleid tot grootschalige, etnische ongeregeldheden tussen twee dorpen, het ene bewoond door Han-Chinezen en het andere door Hui, Chinese moslims. Volgens de lokale autoriteiten moesten er duizend politiemensen aan te pas komen om de rust te herstellen.

Tijdens de botsingen tussen de dorpelingen die sinds 9 februari gedurende een week met elkaar op de vuist gingen, raakten drie mensen gewond, zo zegt Zhang Guangyu, een medewerker van een moskee. Maar volgens hem hadden de rellen niets te maken met verschillen in religie of etnische achtergrond.

Verhoudingen tussen de Han, die 90 procent van de 1,3 miljard inwoners van China uitmaken, en de tien miljoen Hui kunnen echter gevoelig zijn. Peking heeft gewaarschuwd voor toename van sociale onrust nu de economische groei afneemt en de werkloosheid toeneemt.

De rellen begonnen toen kinderen van het Hui-dorp met hun vuurwerk de voorraad brandhout van het Han-dorp in vlammen lieten opgaan. (Reuters)